Силата на творческата интелигентност

16590
Силата на творческата интелигентност

Дали сме творчески настроени или просто се опитваме да се впишем в клишираното определение на думата „творец“ – това ни помага да разберем известният английски консултант и преподавател по международни отношения Тони Бюзан в изданието „Силата на творческата интелигентност“ (ИК „Изток-Запад“).

През 50-те и 60-те години на ХХ век американският професор Роджър Спери и екипът му изследват мозъчните вълни с цел да наблюдават как различните човешки дейности се отразяват върху тях. Резултатите от изследването водят до удивителното откритие, че като цяло мозъкът много отчетливо разделя дейностите на два вида: едни за лявото полукълбо – лявата кора на главния мозък, и други – за дясното полукълбо, дясната кора на главния мозък. Това изследване става известно като изследването на мозъчните полукълба и носи Нобелова награда на Спери през 1981 г. Разпределението на дейностите за лявото и дясното полукълбо на мозъка според откритието на проф. Спери и екипа му е следното: думи, логика, числа, редици, линейност, анализи, списъци, задействат лявата кора на главния мозък, а ритъм, пространствена ориентация, измерения, въображение, фантазиране, цветове, холистично съзнание – дясната.

Позовавайки се на това откритие, лесно стигаме до извода, че дясното полукълбо при творчески настроените хора отчита доста по-голяма активност от лявото. Широко разпространено е схващането, че художниците са разхвърляни, рошави, забраванци, неспособни на логическо (т. нар. ляво мозъчно ориентирано) мислене и лишени от умения за структуриране и организация хора. За се впишат в този стабилно вкоренен в съзнанието на масите стереотип, милиони младежи по света – главно студенти по изобразително изкуство, се стараят максимално да се доближат до тази (погрешна) представа (т. е. да слязат на това ниво), само и само да отговорят на въпросния „идеал“ за художник. В резултат те отхвърлят думите, числата, логиката, реда и структурата и създават в съзнанието си само мимолетни образи, т. е. ограничават се.

Тони Бюзан – преподавател по международни отношения в Лондонския икономически институт, председател на Британската асоциация по международни изследвания и автор на редица книги, преведени на десетки езици по света – показва как можем да развием и освободим огромната си творческа интелигентност, като просто разберем начина, по който тя функционира и се култивира. В „Силата на творческата интелигентност“ (с подзаглавие „10 начина да развихрим творческия си гений”) Бюзан дефинира понятието творческа интелигентност като способността ни да раждаме нови идеи, да разрешаваме проблеми по оригинален начин и да се открояваме от тълпата с въображението, поведението, продуктивността си. Творческата интелигентност, твърди още Бюзан, включва редица способности и всяка от тях без изключение може да бъде усвоена и развита, така че да увеличим изобретателността си и да развиваме и двете полукълба на своя мозък с помощта на т. нар. мисловни карти. „Силата на творческата интелигентност“ ни въвежда във всяка една от тези способности и ни показва как да ги развием и усъвършенстваме.

Цена: 11.90 лв.

Какви опасности крие космическото пространство?

„Слепоглед” (ИК „Изток-Запад”) е неустоимо и интелигентно поднесено жанрово пиршество, развито блестящо от ориг...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com