Вечното Момиче на „френския лейтенант“

25044
Вечното Момиче на „френския лейтенант“

Издателство Сиела представя на вашето внимание книгата от поредица Популярна класика „Момичето на френския лейтенант” от Джон Фаулз.

Момичето на френския лейтенант от Джон Фаулз е роман от модерната класика, който се чете и препрочита от три поколения от половин век насам, а филмът по него с Мерил Стрийп и Джереми Айрънс е незабравимо преживяване за всеки зрител.

Един роман за "Първият ден на света. Империята I."

  Романът от шестстотин страници Империята е първа част от поредица за великата империя и описва епичната война между Османската ...

Действието се развива през динамичната втора половина на ХІХ век във викторианска Англия и е богато на паралели в исторически, обществен и личен план с човешките състояния във всяка епоха. Колкото и уникален в детайлите си, животът на всеки от нас се свежда до един и същи сценарий – поредица от случки, обусловени от нашия късмет или от липсата му: сумата от множество решения или от невзимането им. Така се развиват и отношенията между главните герои Сара и Чарлз, както и на подгласната им двойка Сам и Мери, на фона на характерни за всички времена типажи и по-специфични събития.

Традиционен млад мъж с антропологични интереси и добро материално положение се сгодява за подходящо невинно и неопитно момиче, но внезапно среща загадъчната Сара, копнееща по „френския лейтенант“, докато изкупва вината си пред скандализираното общество. Последвалите няколко тайни срещи помежду им и тяхната кулминация изтласкват Чарлз от очертания маршрут на бъдещето му, а Сара превръща свободната си воля в стратегия за оцеляване. През лабиринта от измами, отмъщения и неочаквани обрати героите сами прокарват пътищата на съдбите си, а авторът е само тайнствен и озадачен наблюдател. Сара бяга от предопределението на жената, Чарлз се опитва да придобие обещанието на чувствата си: пропътува Англия, прекосява океана, търси чак в Америка „жената с очи, в които мъжът може да се удави“... Докато Сара намира своята реализация в ателието на художници-бунтари за времето си, предизвикващи като нея условностите на епохата.

"Всеки път, като препрочитам романа, ми се приисква да се намърдам в историята и да седна до Сара, да й разкажа как се чувстват жените след 2000-та година. Предполагам, че това ще й даде известна утеха..."

Така преживяват и днешните връстници на Сара нейната история, откриваща неизчерпаеми възможности пред волния дух. Писателят все пак предлага само три вероятни финала – за различните нагласи на читателите си. Докато във филма (заедно със сценариста Харълд Пинтър) е позволил на актьорите да преживеят на екрана паралелна любовна драма, както често става в „кино в киното”.

"30 паунда" и Мартин Ралчевски

Мартин Ралчевски е роден в София през 1974 г. Завършил е теология и география в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на роман...

Цена: 16,00 лв.

 

 

Да научим повече за "Мъдрата обич"

Най-после се появява книга за възпитанието на децата, която казва на майките и бащите,  че е прекрасно да следват здравословните с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com