Медицински лица са участвали в изтезания в Гуантанамо, ЦРУ отрича

24467
Медицински лица са участвали в изтезания в Гуантанамо, ЦРУ отрича
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски лекари и медицински сестри са участвали в изтезания и мъчения на заподозрени в тероризъм лица по заповед на американските военни. Това твърдение се извежда в нов доклад, цитиран от BBC.

В изследването се казва, че медицински специалисти са помогнали да се подобрят и са участвали в "изтезания и жестоко, нечовешко и унизително отношение" към задържаните.

Тайният план на Обама за Гуантанамо

Никой проблем не е бил по-неразрешим за Барак Обама от затварянето на центъра за задържане в залива Гуантанамо. Но преди дни изглеждаше...

Докладът беше изготвен от независима група от военни, здравни, етични и правни експерти. ЦРУ и Пентагона отхвърлиха констатациите в доклада.

Двугодишното проучване показва, че неправомерните практики са започнали след 11 септември 2001 г. и са се извършвали в американски затвори, разположени в Афганистан, Гуантанамо и секретни арести на ЦРУ, пише Стандарт Нюз.

Според доклада, вече са забранени някои практики като симулацията на давене при разпит, но от лекарите и сестрите все още се очаква да хранят насила тези, които са обявили гладна стачка. „Един пример за това е връзването за стол по начин, който нарушава етичните стандарти на Световната медицинска асоциация, както и на тези в Америка", коментира Рубенщайн. По думите му често медици са присъствали на разпитите и са търсели слабости, чрез които да бъдат изкопчени показания.

Експертите настояват Комисията по въпросите на разузнаването към Сената да проведе пълно разследване на медицинските практики в местата за лишаване от свобода.

Обама: Гуантанамо трябва да бъде затворен

Президентът на Съединените щати Барак Обама обеща, че ще направи нов опит да закрие военния затвор Гуантанамо, предаде БГНЕС. По време...

Според говорителя на ЦРУ Дийн Бойд, докладът съдържа „сериозни неточности и погрешни заключения".

"Важно е да се подчертае, че ЦРУ не държи никого под арест и президентът Обама е прекратил Програмата за предаване, арест и разпит със заповед през 2009 г.", допълни той.

Говорителят на Пентагона Тод Бресийл посочи, че нито един от авторите на доклада не е имал достъп до задържаните, до медицинските им картони или до процедурите в Гуантанамо. Според него медицинските специалисти „не само предоставяли по-добро медицинско обслужване от това, което арестантите познават, но и грижата за тях е на равно с най-доброто в световната медицинска професия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка