10-те генетични заболявания, които може да наследите по майчина линия

12809
10-те генетични заболявания, които може да наследите по майчина линия
Снимка: iStock/Guliver

За съжаление от гените от нашите родители можем да вземем не само положителни качества и белези по външния вид, а и някои заболявания. Ето кои 10 може да получите по майчина линия или да бъдете по-предразположени към тях.

Сърдечни проблеми – ако трупате мазнини в коремната област, е по-вероятно да страдате от проблеми със сърцето. Хората организмът не може да пребори лошия холестерол, той влияе негативно на сърцето. За да се предпазите, се откажете от вредните навици, сладките и мазните храни, солта. Наблягайте на плодове и зеленчуци, следете холестерола и кръвното си редовно.

Ускорено стареене – има определени гени, които могат да ускорят процеса на стареене, които се предават по майчина линия. Хубаво е да започнете да се грижите за кожата си от ранна възраст, да ползвайте хидратиращи продукти и такива, които я предпазват от външното влияние на околната среда – слънце, вятър и т.н. Използвайте подходяща козметика и се хранете здравословно.

Остеопороза – при това заболяване костите стават по-слави и по-податливи към счупване. То е по-характерно за дамите. Обикновено се появява след менопаузата, когато костите губят калций и е много важно да си го набавяте от външни източници като храните, които го съдържат или хранителна добавка.  Добре е да намалите консумацията на газирани напитки, да се движите и спортувате повече.

Мигрена – още един проблем, който може да се предава генетично от майката на дъщерята. Хубаво е да намирате време за почивка, да ограничите стреса, да пиете повече вода, да се предпазвате от силната светлина и миризми, да изключите от менюто шоколада, алкохола, кафето, цитрусите и сиренето.

Ревматоиден артрит – за него се смята, че се появява заради фактори от външната среда и генетиката. Може да намалите риска от отключването му, ограничавайки цигарите, червеното месо и кафето. Посещавайте редовно зъболекар, защото парадонтитът може да доведе до ревматоиден артрит. Приемайте храни, богати на витамин С.

Безсъние – то също може да бъде причинено заради генетиката. За да намалите риска от него, не хапвайте обилно нощем преди лягане, не пийте кафе, мислете за положителни неща. Спортът също помага. Създайте си режим на ставане и лягане.

Депресивни състояния – огромна част от хората и по-точно жените страдат от депресия. Това може да бъде и генетично предадено. Това важи и за депресията след раждане. За да намалите риска от нея, се хранете балансирано, спортувайте и ограничете стреса до минимум. Изразявайте емоциите си и поставете ясни лични граници.

Глаукома – заболяване, към което жените са по-предразположени. Хубаво е да правите редовно прегледи при офталмогол, за да сте сигурни, че очите ви са здрави. Правете физически упражнения и водете здравословен начин на живот.

Алцхаймер – за него няма лечение, но рискът от отключването му може да бъде намален. Водете балансиран и здравословен начин на живот. Ограничете вредните навици. Следете холестерола и кръвното. Осигурете си пълноценен сън. Срещайте се с приятели и позитивни хора. Поддържайте мозъка зает с научаване на нови неща.

Рак на яйчниците и гърдата – задължително ходене на профилактични прегледи, ограничете тютюнопушенето и алкохола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com