10-те най-високи върхове в света

192293
10-те най-високи върхове в света
Снимка: Pixabay

Повечето хора знаят, че най-високият връх в света е Еверест. А колко хора знаят кой е шестият по височина?

Предлагаме на вашето внимание 10-те най-високи върхове в света!

10. Анапурна

Анапурна е масив в Хималаите, състоящ се от 30 планини на 6000 метра. Когато казваме „Анапурна“, ние всъщност се отнасяме за единственият връх в масива с надморска височина над 8 000 метра (Анапурна I - 8 091 м).

Исторически казано Анапурна и поддържащите върхове в масива са едни от най-трудните и опасни планини за изкачване в света. Съотношението фаталност към върха на Анапурна е наистина ужасяващо - 32%. Планината се намира в северния централен Непал и за първи път е изкачена през 1950 г. от френска експедиция, ръководена от Морис Херцог и Луи Лашенал.

9. Нанга Парбат

Нанга Парбат е деветият по височина връх в света. Неговата височина е 8,126 метра. Върхът е разположен в района на Гилгит-Балтистан в Пакистан. Той се намира в най-западната точка на Хималаите и също е най-отдалеченият от запад от всички осем хиляди метра върхове в света.

Нанга Парбат е прословуто опасен хълм за изкачване и е обявен за „планината убиец“. За местните върхът е известен като Део Мир. Преведено буквално, това означава „Огромна планина“. През 1953 г. Херман Бул, който е бил част от германско-австрийския екип за експедиция, става първият човек, който изкачва Нанга Парбат.

Една от отличителните характеристики на Нанга Парбана 4600 метра височина. Лицето на Рупал, разположено от южната страна на върха, често е наричано най-високото планинско лице в света.

8. Манаслу

Под номер осем в списъка на най-високите върхове в света е Манаслу. Този връх се намира в западната централна част на Непал и е висок 8 163 м надморска височина.

Първото успешно изкачване на Манаслу се случва през 1956 г., когато японският алпинист Тошио Иманиши и непалският шерпа Гялцен Норбу стигат до върха. Върхът, най-високият в област Горка, е значителна част от историята на японския алпинизъм.

По същия начин, по който някои британци смятат Еверест за своя планина, изкачването на Иманиши и последвалите изкачвания от други японски авантюристи, дават право на Япония да претендира, че Манаслу е техен връх.

7. Дхаулагири

С височина от 8 167 метра, Дхаулагири е седмаият по височина връх в света. Намира се в Непал и за първи път е покорен през 1960 г.

На 30 септември 2017 върхът е покорен от българския алпинист Боян Петров, което се оказва последното му успешно качване.

6. Чо Ою

Чо Ою е шестият по височина връх в света и влиза в състава на масива Еверест в Хималаите. Намира се на границата между Непал и Тибет, на 20 км от връх Еверест.

За пръв път е изкачен през 1954 година от северозападната страна. В превод името на върха означава „Богиня на тюркоаза“ и се счита за един от най-лесните за катерене осемхилядници. 

5. Макалу

С височина от 8 485 м, Макалу е петият най-висок връх в света. Разположен на 19 км югоизточно от Еверест, на границата между Непал и Китай, Макалу се отличПокорен е за първи път през 1955 г. от французите Лионел Терай и Жан Кузи.

Счита се за един от най-трудните за изкачване върхове. Последните етапи на изкачването изискват изключително техническо скално и ледено изкачване.

4. Лхотце

Лхоце, с височина 8,516 метра, е четвъртият по височина връх в света. Намира се на границата между Тибет и Непал, в близост до връх Еверест.

Южната му стена е много трудна за катерене. До 2003 г. 243 алпинисти са покорили върха, а 11 са загинали. Първото успешно изкачване на Лхотце е направено от швейцарска експедиция на 18 май 1956 година

3. Кангчендзьонга

Кангчендзьонга е третият по височина връх на Земята. Намира се в планината Хималаи, на границата между Сиким, Индия и Непал и е най-източно разположеният осемхилядник.

В превод името „Кангчендзьонга“ означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Представлява планински масив, който се състои от пет върха, най-високият от които достига височина от 8586 m над морското равнище.

Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол. Първото изкачване е осъществено на 25 май 1955 г. от британската алпийска свръзка Джордж Бенд и Джо Браун. В Непал съществува легенда, че Кангчендзьонга се обитава от богиня, която не позволява на жени да се изкачат на върха. Единствената жена, изкачила върха, е британката Джинет Харисън, която половин година по-късно загива при опит за изкачване на Дхаулагири.

2. К2

К2, известен още като връх Годуин-Остен или Чхогори е висок 8 611 метра надморска височина. Намира се на границата между Китай и Пакистан. Китайската страна на планината се счита за по-трудната и опасна страна, така че срещата на върха обикновено се прави от страна на Пакистан.

Върхът е открит през 1856 от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Годуин-Остин. Името „К2“ е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият, забелязан в Каракорум. Останалите, открити от експедицията върхове, са получили имена K1, K3, K4 и K5, които впоследствеие са заменени съответно с имената Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I. Въпреки че К2 също е имал местни имена, най-разпространено и използвано е останало „К2“.

След Анапурна, K2 има втората най-висока степен на смъртност от осемхилядниците. Има един смъртен случай на всеки четири успешни изкачвания. Никой не е изкачвал K2 през зимата - въпреки че това скоро може да се промени. Наскоро бе обявено, че е организирана зимна експедиция до К2 за 2020 година.

1. Еверест

Както вече казахме и както вече знаехте, връх Еверест е най-високият връх в света. Той е висок 8 848 метра надморска височина, което го прави над осем пъти по-висок от най-високата планина в Уелс (Snowdon, 1085 метра надморска височина).

Еверест е разположен на границата между Непал и автономния регион на Тибет. Първите успешни алпинисти на Еверест са сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгай през 1953 г. 

Статутът на най-висок връх в света привлича катерачи от всички категории, от най-опитните до новаци, готови да заплатят солидни суми на професионални планински водачи, за да направят успешно изкачване. Планината не изпъква с изключителни алпинистки трудности при изкачването по стандартния маршрут, за разлика от други осемхилядници като К2 или Нанга Парбат

Еверест е част от "Седемте срещи на върха". Това е списък, съставен от най-високите върхове на всеки от седемте континента в света. Изкачването на всичките седем от Седемте върха е едно от върховните постижения в алпинизма.

Експедициите до върха са значителен източник на туристически приходи за Непал, чието правителство изисква от експедициите разрешително за изкачване, което може да достигне от $10 000 до $25 000 на човек, отделно другите разноски варират до около $65 000 на човек.

Условията в „Зоната на смъртта“ са толкова тежки, че повечето трупове са оставени там, където човекът е загинал, и понякога са демотивиращ фактор, тъй като се виждат по стандартния и други маршрути за изкачване. Смята се, че на Еверест има над 200 мъртви тела, всички те са забележително добре запазени поради изключително студените температури.

източник: mpora.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...