14 неща, които се случват с тялото ни по време на детокс

4328
14 неща, които се случват с тялото ни по време на детокс
Снимка: iStock/Guliver

По време на детокс традиционно се консумират единствено сокове, приготвени от свежи плодове и зеленчуци. Режимът е с продължителност от няколко дни до няколко седмици. Според диетолозите, това е един от най-добрите начини за пречистване и елиминиране на всички токсини от тялото. Но не на същото мнение са учени и лекари, които са категорични, че методът крие куп странични ефекти. Ето какво се случва с тялото ни, след като започнем детокс със сок от медицинска гледна точка. 

1. Забавяне на метаболизма

Да, правилно сте прочели метаболизмът се забавя, въпреки това отслабваме. Тялото ни свиква да приема по-малко калории. Но това има негативен ефект в дългосрочен план. Както ни е добре известно, забавеният метаболизъм води до наддаване на тегло.

2. Непоносимост към определени храни

Когато консумираме единствено сокове, можем да преценим какво е влиянието на останалите храни върху организма ни и съответно дали имаме непоносимост към някои от тях.

ДЕТОКС ЧАЙОВЕ - МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ?

3. Спад в телесната температура

Зимата определено не е подходящ момент за детокс със сок и това може да доведе до спад в телесната температура заради липсата на топли храни и напитки в менюто ни. Със сигурност горещият чай за отслабване е по-добра алтернатива от студения сок.

4. Повишена умора

Вероятно ще почувствате повишена умора заради понижения калориен прием.

5. Елиминиране на излишната вода

В мускулите ни се съхранява голямо количество вода с гликоген под формата на глюкоза, която ни е необходима за производството на енергия. По време на детокс със сок тялото започва да изразходва запасите от гликоген, за да може да извлече необходимата енергия от храната.

6. Отпадналост и замаяност

Сокът, който приемате, съдържа голямо количество захар под формата на фруктоза, независимо дали е плодов или зеленчуков. Това кара тялото да произвежда повече инсулин, който е виновен за усещането за замаяност и отпадналост.

7. Изсушаване на кожата

Възможно е да усещате кожата си по-суха. Това се дължи на количеството вода, което се изхвърля от тялото по време на детокс със сок.

8. Намаляване на апетита

Обикновено след подобен режим може по-лесно да контролираме апетита си. Това се дължи на факта, че по време на пречистването стомахът ни свиква с приема на по-малко количество храна.

9. Забавя се растежът на косата и ноктите

Протеини, мазнини и въглехидрати - всичко това ни е необходимо за здрава кожа, коса и нокти. Чрез соковете не си набавяме тези вещества и това води до забавен растеж на косата и ноктите.

10. Временна загуба на тегло

Вероятно ще отслабнете веднага, но загубата на тегло ще бъде временна. Детоксът със сок не е ефективен за дългосрочен контрол на теглото, защото е твърде ограничителен по отношение на храненето и лишаваме тялото си от ценни вещества.

11. Депресия

Докато плодовете и зеленчуците съдържат много различни хранителни вещества, които са полезни за тялото, соковете от тях са лишени от протеини, здравословни мазнини и фибри. В резултат не си набавяме достатъчно мастни киселини, а това може да доведе до чувство на депресия и тъга.

12. Проблеми със зъбите

Соковете и най-вече тези от плодове, се отличават с високо съдържание на киселини, които сериозно уврежда емайла, както консумацията на безалкохолни напитки. В крайна сметка това може да доведе до чувствителност на зъбите, тъй като защитният им слой се износва и ерозира в резултат от въздействието на киселините.

13. Появата на храносмилателни проблеми

Възможни са оплаквания като къркорене на червата, спазми, газове и диария, които се дължат на липсата на фибри. Плодовете и зеленчуците изобилстват от тези ценни вещества. Но в момента, в които ги сложим в сокоизстисквачката, те губят напълно фибрите си.

14. Увреждане на черния дроб

Влиянието на големите количества фруктоза върху черния дроб може да се сравни с ефекта на алкохола. Продължителният детокс със сок води до дългосрочни проблеми с черния дроб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com