18 любопитни факта за пингвините

43468
18 любопитни факта за пингвините
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли, че пингвин с човешки размер някога се е скитал из Нова Зеландия? В изследване, публикувано през 2019 г. в Alcheringa: Australasian Journal of Palaeontology, се казва, че учени са открили останките на пингвин с размери до 1,60 метра и тегло 80 кг.

Те са го нарекли Crossvallia waiparensis. Откритието им беше от значение, тъй като намерената птица е подобна на друг гигантски пингвин, открит в Антарктида през 2000 г., което позволява да се свържат двата региона, информира "Муи интересанте".

Списъкът на изчезналите обемисти птици в Нова Зеландия е дълъг: масивна моа, колосален орел на Хааст, големият папагал, наречен „Squawkzilla“, и накрая, този пингвин от ерата на палеоцена, който е висок колкото човек. Този пингвин е открит благодарение на любител палеонтолог на име Лий Лав, който открива костите на крака на птицата миналата година на изкопаемото място Waipara Greensand в северната част на Кентърбъри. Това е остатък от пингвин, датиращ от палеоцена, живял преди 65,5 - 55,8 милиона години. Тези фосили обаче представляват „един от най-големите видове пингвини, откривани някога“.

Много по-голям от императорския пингвин, който може да нарасне до около 1,10 метра и да тежи до 40 килограма, учените смятат, че Crossvallia waiparensis е нараснал толкова много поради същия фактор, който подхранва другите видове птици в Нова Зеландия: липсата на хищници . Пингвинът е еволюирал в периода на Креда, завършил с изчезването не само на динозаврите, но и на големите морски влечуги, които някога са обитавали океаните на Земята. Нямайки големи морски конкуренти, той се издигна величествено и процъфтява в размери, растейки за около 30 милиона години, докато големите морски бозайници като зъбти китове излизат на сцената.

Според авторите на изследването C. waiparensis също е важен, тъй като е "най-старият и най-добре представен гигантски пингвин", познат на науката. Това от своя страна предполага, че пингвините са достигнали огромен размер много рано по време на своята еволюция, теория, която експертите вече са проучват въз основа на антарктическия образец.

1. Къде живеят пингвините?

Пингвините живеят изцяло в южното полукълбо, въпреки че не всички от тях живеят в Антарктида или в заледени райони, пълни със сняг. Над Антарктида можем да открием пингвини по бреговете на южна Австралия, Южна Африка и Перу, Чили и Аржентина. В плен пингвини могат да бъдат намерени по целия свят. Те се считат за морски птици, тъй като живеят до 80% от живота си в океана.

2. Колко вида са пингвините?

На Земята съществуват 18 вида пингвини. Те са едни от най-познатите и лесно разпознаваеми птици в света. Но също са изключително уязвими към климатични промени, замърсяване, хищници, петролни разливи и други опасности. Според BirdLife International само пет от осемнадесетте вида пингвини не са в опасност от изчезване, уязвими са или са застрашени.

3. Защо не летят?

Преди милиони години, в хода на еволюцията, пингвините са загубили способността си да летят, за да постигнат по-голяма ефективност чрез плуване. Наличието на енергични перки е несъвместимо с полета, според разследване, публикувано в списание PNAS през 2013 г.

4. Имат ли пингвините зъби?

Подобно на другите птици, пингвините нямат зъби, но имат месест, бодлив език, който огражда вътрешността на устата им. Този бодлив език им помага да задържат плячката, която се поглъща цяла и да насочва храната към гърлото.

5. Кой е най-големият вид пингвини в света?

Императорският пингвин (Aptenodytes forsteri) е най-големият от всички пингвини: средният екземпляр е с размери около 115 сантиметра и може да тежи до 40 килограма. Вторият по големина вид пингвин е царският пингвин, който може да нарасне до 3 фута височина.

6. Кой е най-малкият вид пингвин в света?

Най-малкият вид е синият пингвин (Eudyptula minor) или пингвин-фея, който е с размери само 40 сантиметра и тежи приблизително един килограм. Той живее в Австралия, край бреговете на Нова Зеландия и островите Чатъм. Средният им живот е около 6 години. Поради малкия си размер, те се хранят с малки риби или скариди. Не е нужно да ядат много храна. Не е застрашено от изчезване.

7. На каква максимална височина може да скочи пингвин?

Ако говорим за императорския пингвин, той може да достигне приблизително 2 метра. И то е, че понякога, за да излязат от леда, трябва да прескочат това разстояние. Качество, което идва и от необходимостта да избяга от леопардовите тюлени, които ги смятат за изискан деликатес.

8. Кой е най-бързият пингвин?

Най-бързият вид е пингвинът Gentoo (Pygoscelis papua), който може да достигне скорост на плуване до 35 километра в час.

9. Какво ядат пингвините?

Пингвините са месоядни животни; ядат само месо. Диетата им включва малки ракообразни (крил, подобни на скариди), калмари и риба. Някои видове са способни да създадат проблем в снабдяването с храна в даден район, тъй като например, размножаващата се популация на пингвините Adélie може да консумира до 1,5 милиона метрични тона ракообразни, 115 000 метрични тона риба и 3500 метрични тона калмари, всеки година, според Sea World.

10. Най-редкият пингвин в света

През 2019 г. екип на Би Би Си публикува изображения, показващи напълно черен пингвин, без характерното бяло коремче на императорските пингвини. Защо е уникален? Въпреки че през 2010 г. са публикувани и изображения на пингвин с реактивен цвят, това са много редки животни, които може да се видят. Вероятно това е проблем с меланизма, генетична мутация, която причинява излишна пигментация, която в крайна сметка причинява черно оцветяване на цялата кожа, както в случая с черната пантера. (11% от леопардите имат меланизъм).

11. Те са страхотни плувци

Докато плуват, пингвините скачат в плитки арки над повърхността на водата, покривайки оперението си с малки мехурчета, които намаляват триенето, което им позволява да плуват със скорост до 35 км / час. Освен това им помага да избягват хищниците и им позволява да дишат по-редовно, а някои учени предполагат, че може да предприемат тези скокове просто за удоволствие.

12. Кой е пингвинът, който плува по-бързо?

Въпреки че вече коментирахме, че те са отлични плувци, това е пингвин Хуанито или Дженту (Pygoscelis papua), който плува по-бързо. Среден по размер, той може да достигне скорост над 30 км / ч. Лесно ще го разпознаете, защото има бял петно в горната част на главата.

13. Единственият вид, който живее на свобода на север от екватора

Това е птицата Галапагос (Spheniscus mendiculus). Този вид пингвин може да оцелее в тропическия климат на Галапагоските острови поради ниските температури на течението на Хумболд. Това е третият най-малък вид пингвин и те са доста уязвими от хищници. Застрашен е от изчезване.

14. Те пият много морска вода

Пингвините поглъщат голямо количество морска вода, докато търсят риби, но специална жлеза зад очите им, супраорбиталната жлеза, се грижи за филтрирането на солената вода от кръвния поток. В крайна сметка го отделят чрез човките си или дори като кихат.

15. Те са моногамни животни

Повечето пингвини са моногамни; Това означава, че мъжките и женските двойки ще се чифтосват изключително един с друг по време на брачния сезон. В много случаи мъжкият и женската ще продължат да се чифтосват през по-голямата част от живота си със същия партньор. На 3 или 8 години пингвинът е достатъчно възрастен, за да се чифтосва.

16. Пингвините са отлични родители

След снасяне на едно или две яйца, в зависимост от вида, и двамата родители се редуват да държат яйцата между краката си, за да ги затоплят, сякаш са гнездо. С изключение на императорския пингвин, чиято женска снася яйцето на краката на мъжа, за да го стопли, докато тя излиза и ловува няколко седмици. След като пилетата се излюпят, което може да отнеме до 3 дни, майката и бащата се редуват да хранят малките си със сдъвкана храна.

17. Как да разграничим мъжкия от женския?

Съжаляваме да ви кажем, че като цяло пингвините нямат сексуален диморфизъм, това означава, че мъжките и женските пингвини изглеждат много сходни. Разграничаването им е доста трудно. Мъжките може да са малко по-големи от женските. Това, което може да помогне малко, е специфичният за пола сричкови модел. Това е сложен метод, но който помага с по-голяма точност за определяне на пола.

18. Виждат по-добре под водата

Очите на пингвините работят по-добре под вода, отколкото във въздуха, което им дава превъзходна гледка за откриване на плячка по време на лов, дори когато водите са тъмни, мътни или бурни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com