3 съвета за отглеждане на здрави сукуленти

6913
3 съвета за отглеждане на здрави сукуленти
Снимка: iStock

Отглеждайте сочните растения в свободно дренирана почва или компост, като кактусов компост, на ярко слънце до частична сянка. Поливайте умерено от пролетта до есента, но избягвайте да прекалявате с поливането през есента и зимата. Повечето сукуленти растат бавно. Ако ги отглеждате в саксии, пресаждайте ги в пресен компост на всеки няколко години.

Сукулентите се справят най-добре на слънчево място в много добре дренирана почва. Месестите им листа са проектирани да съхраняват вода, така че те са в състояние да се справят с периоди на суша. Повечето предпочитат много слабо кисела почва.

Сукулентите ще се мъчат в лошо дренирани, тежки почви. Студената и влажна зима често води до лоши последици.

Агавите са зашеметяващи, но по -големите видове е най -добре да са засадени далеч от пътеките, тъй като листата с шипове са много опасни - особено за децата, защото са на нивото на очите. Когато отглеждате сукуленти като стайни растения, те се задоволяват с перваза на прозорците на юг или югоизток.

Преди да засадите сукуленти в градинска почва, подобрете дренажа, като добавите градински зърна. Избягвайте твърде дълбокото засаждане, тъй като месестите листа ще изгният, ако са в контакт с влажна почва.

Когато засаждате в контейнери, потърсете неглазирани саксии от теракота с много дренажни отвори на дъното и добавете пясък към компоста. Идеални за сукуленти, обичащи суша, саксиите от теракота ще се затоплят бързо на слънце и компостът изсъхва бързо след поливане. По -голямата част от сукулентите имат влакнести корени, така че могат да бъдат засадени в доста плитки саксии.

Изберете почвен компост, когато засаждате големи сукуленти като агави, тъй като тези растения се нуждаят от по-тежък компост, за да се вкоренят стабилно. Носете ръкавици, когато боравите с агави с шипове, тъй като листата са изключително остри.

През лятото поливайте сукулентите в контейнери не повече от веднъж седмично. Обилното поливане по-рядко е по-полезно от техниката на малко и често. През есента и зимата намалете драстично поливането и поставете отглежданите в контейнери  нежни растения на светло, без да са изложени на студ. Ако това не е възможно, преместете ги под навеса на стрехите на къщата и ги покрийте със защитно градинско руно. 

Пресаждайте саксийните екземпляри веднъж годишно през пролетта. Не е задължително да ги поставяте в по -голям контейнер, но пресният компост ще бъде оценен. Сукулентите не са алчни растения, но лекото разпръскване на риба, кръв и кости при засаждане често е полезно при отглеждане на големи екземпляри. 

Сукулентите не изискват подрязване. Ако листата са повредени или мъртви, внимателно ги отлепете от растението или ги отрежете с секач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com