4 безсмъртни съвета от древните философи за всеки ден

4480
4 безсмъртни съвета от древните философи за всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Преди да формират правилно отношение към живота и да възприемат безсмъртните съвети на философите, експерти съветват да се отървем от  разрушителните лъжливи истини, които другите ни внушават. За да напълните ума с правилните мисли, първо трябва да го изчистите от грешните.

Колкото повече ограничения има, толкова по-силно е удоволствието

Това е много полезен съвет за тези, които не виждат мярката за забавление. По тази тема има и съвременна поговорка - „бизнесът преди удоволствието“. Цялата работа не е в това, че трябва да работите и не трябва да бъдете мързеливи. Изводът е, че без работа и преодоляване на трудности няма почивка и удоволствие.

Този, който вечно получава всичко на сребърен поднос, увеличава експоненциално изискванията си, защото вечно му липсват удоволствия. Всеки, който работи усилено няколко поредни дни, ще се радва дори на обикновен уикенд. Ако искате да бъдете щастливи, трябва да ограничите удоволствията. Радвайте се на проблемите и на факта, че трябва да работите, защото един лесен и безгрижен живот не води до добро. Това каза Епикур.

Демокрит, друг древен философ, също вярва, че трябва да има баланс в живота. Той вярвал, че периодите на упорита работа трябва да бъдат последвани от периоди на безделие и забавление. Стремежът към златната среда е съветът на Аристотел, който твърди, че липсата и излишъкът за човека са еднакво разрушителни.

5 непреходни финансови съвета от гръцки и римски философи

1. Епиктет, "Енхиридион" „Съществуването някои неща е в нашата власт, други не са. В наша власт е - предположение, импулс, стрем...

Най-неприятната загуба на време е тази, която възниква по наша вина

Така смята Луций Сенека, римският философ. Той твърди, че дълъг и щастлив живот живее този, който правилно управлява времето. Не мислете за минали грешки или се притеснявате за неща, които все още не са се случили. Няма нужда да се притесняваме за онези неща, на които не можем да повлияем.

Времето и жизнената енергия е това, което всеки от нас има. Не губете тези два критични ресурса за отлагане. Никога не можеш да си върнеш загубеното време. Не си губете времето в социалните мрежи, в безделието, с хората, които не ви харесват. Ценете всяка минута.

Страданието е толкова необходимо за нас, колкото успехът или щастието

Когато сме задоволени, щастливи, успешни, тогава ставаме слепи, горди, отпуснати. Когато в живота ни се случи нещо лошо, ние ставаме по-силни, защото се научаваме да преодоляваме препятствията.

8 безсмъртни съвета от древните философи, особено полезни в ежедневието

Техните остроумни забележки и ясни мисли са не по-малко актуални днес, отколкото преди векове. 1. Започнете от малко „Пътят от ...

Ето защо Ксенофонт, авторът на тези думи, вярва, че няма нужда да се страхува от проблемите. Разглеждайте всеки труден жизнен етап като възможност да станете по-добри, да научите нещо важно, ново. Преодоляването на трудностите укрепва нашето биополе, дава ни самочувствие, помага да се превърнем в най-добрата версия на себе си.

„Не е важно какво се случва в живота ни, а как се чувстваме по този въпрос.“ Така казва Епир. Тези думи са чудесно допълнение към изречението по-горе. Проблемите остават проблеми, ако им позволите да го направят. Едва когато се опитате да ги превърнете в преживявания, те стават добри.

Както се отнасяте към родителите си, така ще се отнасят и децата ви към вас

Това са мъдрите думи на Талес от Милет, които са от значение не само по отношение на близките. Начинът, по който се отнасяте към света като цяло, оформя отношението на Вселената и хората около вас към вас. В биоенергията това се нарича закон на огледалото, закон на кармата или закон на бумеранга. Ако направите нещо добро, тогава всичко добро се връща към вас в по-голям обем. Когато сгрешим с човек или група хора, ни чака наказание.

Дори отношението към живота се чете от Вселената и се възпроизвежда под формата на успех или неуспех. Ако човек цени живота си и вижда в него богатство, той получава помощ от Вселената. Ако човек се отнася към живота без уважение, го нападат безкрайни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com