4 съвета ще направят носенето на брекети по-поносимо

3296
4 съвета ще направят носенето на брекети по-поносимо

Да имаш брекети определено не е лесно. Много старание, търпение и любов са необходими, за да се грижите за зъбите си по правилния начин. Скобите обикновено се носят от хората, за да коригират структурата на зъбите си, захапката и подравняването на зъбите. Брекетите никак не са лесни за обгрижване, тъй като е много лесно храната и плаката да се забият около и в самите тях.

Това е предпоставка за образуване на кариес, проблеми с венците, оцветяване на зъбите, лош дъх и т.н. Така че, ако имате брекети, ето няколко съвета, които винаги трябва да имате предвид, за да спазвате отлична устна хигиена и ефективно да полагате грижи за зъбите си.

Избягвайте консумацията на конкретни храни

Когато сте с брекети, някои храни трябва да не се консумират. Те включват твърди храни като бонбони, пуканки и др. Това важи в пълна сила и за хранителните продукти, които могат да залепват по зъбите ви, като дъвчащи бонбони, дъвки и др.

Четкайте ги редовно

Четкането е най-важното нещо в осъществяването на добра устна хигиена, докато носите брекети. Препоръчва се да четкате след всяко хранене или лека закуска, за да сте сигурни, че няма храна, заседнала между скобите и проводниците на скобите.

Посещавайте често зъболекаря

Продължавайте да посещавате редовно вашия зъболекар, за да може той да провери дали скобите и проводниците са  закрепени правилно. Ако имате някаква болка в зъбите или чувствате, че някой от проводниците ви боде, тогава не забравяйте да споменете това на вашия зъболекар.

Дръжте под ръка кутия с восък

Често зъболекарите ви дават кутия с восък през първата седмица след слагането на брекети. Този восък може да се нанесе върху скобите, когато те започнат да дразнят венците чрез постоянен контакт и триене. Така че, нанесете този восък или малко разтопено масло върху скобите, за да ги омекотите и да предотвратите нараняване на венците.

Това е само една малка, но важна част от грижата за зъбите и брекетите. Ако чувствате болка или дискомфорт, която не можете да си обясните, не се притеснявайте да поискате консултация с вашия зъболекар. Възможно е да се е получил някакъв дефект, който да повреди венците или лигавицата в устната кухина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com