5 храни, които намаляват риска от диабет

19025
5 храни, които намаляват риска от диабет
Снимка: iStock

Здравословната диета е от първостепенно значение в борбата с диабета. За да контролирате нивата на кръвната захар, трябва да изберете правилните храни. Американската диабетна асоциация (ADA) обяви списък със суперхрани, които могат да подобрят здравето, ако имате диабет тип 2 или сте изложени на повишен риск от развитието му, пише електронното издание medikforum.ru.

Ето кои са тези храни.

1. Бобови храни

Бобовите храни изобилстват от фибри, витамини и минерали като магнезий и калий. Те се отличават с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на наситени мазнини, което ги прави чудесна опция за здравословното меню на хора с диабет. Но ако сте решили да заложите на консервиран боб, уверете се, че не съдържа сол.

2. Зеленолистни зеленчуци

Назоваха ранен признак на диабет, който се проявява през нощта

Непрекъснато високата захар в кръвта води до различни усложнения в човешкия организъм, някои от които се оказват необратими. Въпреки че...

Зеленолистните зеленчуци са една от най-добрите храни за подобряване на вашето здраве. Независимо дали предпочитате зеле, спанак или рукола - всяка една от тези храни изобилства от витамини и минерали, като витамин А, С, Е и К, желязо, калций и калий.

3. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, фибри, фолиева киселина и калий. Някои проучвания показват, че витамин С в тях (особено ако са консумирани на гладно) може да намали нивата на кръвната захар, както и на триглицеридите, холестерола и възпалението като цяло. Цитрусовите плодове могат дори да подобрят инсулиновата рестистентност.

4. Домати

Според Американската диабетна асоциация доматите задължително трябва да присъстват в диетата на пациентите с диабет, защото са богати на витамин С, витамин Е и калий. Те също така имат нисък гликемичен индекс (GI), който им позволява да освобождават бавно захарта в кръвния поток и това предотвратява нейното покачване до твърде високи нива.

Топ 5 на храните, които предотвратяват диабета и гарантират здрав корем

Биологът на Американската диабетна асоциация д-р Колийн Кътклиф казва, че микробиомът на червата може да играе важна роля в превенцията...

5. Мазна риба

ADA също така препоръчва консумацията на риба, която е богата на омега-3 мастни киселини, като сьомга, риба тон, скумрия, херинга или пъстърва.

В менюто на диабетиците рибата трябва да присъства поне два пъти седмично. Това не само ще помогне в борбата с диабет тип 2, но и ще намали риска от сърдечни заболявания и възпалителни процеси.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести преглед, консултация и съвет, даден от лекар, както и да се използва за самодиагностика и самолечение! Ако страдате от дадено заболяване, придържайте се стриктно към предписаното ви лечение и препоръките, дадени ви от вашия лекар!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com