5 непреходни финансови съвета от гръцки и римски философи

3770
5 непреходни финансови съвета от гръцки и римски философи
Снимка: iStock/Guliver

1. Епиктет, "Енхиридион"

„Съществуването някои неща е в нашата власт, други не са. В наша власт е - предположение, импулс, стремеж, отклонение и, с една дума, каквито и да са наши дела; не в наша власт - нашето тяло, собственост, слава, лидерство и, с една дума, каквито и да са не наши неща.“

Ние контролираме нашите желания, мисли и действия. Всичко останало е извън контрол, въпреки че често се опитваме да влияем на външни събития.

Когато сте обхванати от емоции или желания, не забравяйте: можете да им се поддадете или не. Винаги зависи само от вас. Вие решавате дали да се поддадете на моментния импулс.

Как да приложим съвета в живота

Помнете това в магазина, когато искате да си купите нещо ненужно. Или когато ви мързи да готвите и мислите да поръчате храна у дома. Не забравяйте, че изборът ви ще повлияе на финансите ви. Всяко такова решение си има своя цена.

2. Софокъл, "Антигона"

„На света няма нищо толкова развращаващо морално, както парите.“

Парите са инструмент за размяна. Когато те не са достатъчни, за да постигнете цел или да получите това, което искате, това е обезсърчително. Освен това, мнозина попадат в ситуация, в която нямат достатъчно пари не само за постигане на мечта, но и за свързване на двата края. Много е трудно да се спести в такава ситуация.

Как да приложим съвета в живота

Разработете основни финансови принципи за себе си и се придържайте към тях. Например харчете по-малко, отколкото получавате, и проследявайте всички разходи. Колкото повече контролирате ежедневните си дейности и разходи, толкова повече шансове имате за постигане на голямата цел. Когато ясно разберете защо спестявате, няма да е толкова трудно да се ограничите.

3. Марк Аврелий, "За себе си"

„Научете основните принципи на мъдрите хора, какво преследват и избягват.“

Когато се съмнявате какво решение да вземете, доверете се на моралните си принципи. За да направите това, първо помислете какво е важно за вас, какво цените преди всичко. Тези стойности ще ви ориентират във всяка ситуация. Те ще ви помогнат да се придвижите към живота, към който се стремите.

Как да приложим съвета в живота

Ако не можете да измислите свои собствени правила веднага, научете принципите на мъдрите хора. Научете ценностите на тези, които уважавате. Помислете за тях. Може би те са валидни и за вас.

4. Платон, "Държавата"

„Дилърите са скучна компания, защото нямат никакви критерии освен парична стойност.“

Неприятно е да общувате с хора, които се отказват от своите убеждения и взаимоотношения, за да печелят пари. Помислете за съмнителните търговци, които се опитват да ви принудят на покупка, или упорити приятели, които предлагат да инвестирате в техния бизнес. Не бъдете този човек.

Как да приложим съвета в живота

Бъдете честни за задълженията си и не ги нарушавайте. Не забравяйте, че имате нужда само от пари, за да спазите принципите си. Не позволявайте любовта ви към парите да пречи на морала ви.

5 неща, които е добре да си "откраднем" от философите-циници

В древна Гърция е имало много учения, които остават актуални и днес. Циниците, обаче, се открояват на фона на благородните стоици и жиз...

5. Епикур, "Писма"

„Който не се задоволява с малко, не може да бъде доволен от нищо.“

Искаме да сме в крак с модата и да купуваме най-новите неща, но това е опасен път. За съжаление, съвременната култура само насърчава тази тенденция. На потребителите постоянно се предлагат все повече и повече нови и по-добри продукти.

Как да приложим съвета в живота

Добре е, ако сте недоволни от някои аспекти на живота си, това помага да се развиете. Лошо е, ако това недоволство се влее в необходимостта да имате все повече и повече неща, никога няма да изпитате мир и удовлетворение. Научете се да се контролирате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 случая, когато е време да осъзнаете, че младостта си е тръгнала безвъзвратно

Как лесно да проверим дали парфюмът е оригинален?

Пречи ли бавния метаболизъм на отслабването или е просто мит?

Ако остане главата на кърлежа в кожата - какво да правим

Какви цветя е добре да отглеждаме у дома?

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Как се пише: не знам или незнам?

Как да проверим гъбите дали са отровни?

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com