5 неща, които е добре да си "откраднем" от философите-циници

3868
5 неща, които е добре да си "откраднем" от философите-циници
Снимка: iStock/Guliver

В древна Гърция е имало много учения, които остават актуални и днес. Циниците, обаче, се открояват на фона на благородните стоици и жизнелюбивите епикурейци с това, че поставят под съмнение обществените устои. Смисълът на това не е в хулиганстването, а в придобиването на вътрешна свобода и поради това приближаване до разбирането на нещата.

Циниците се интересували повече от етиката на ежедневието и мястото на човека в света, отколкото от висшата теория. Затова учените, за да разберат циничните идеи, трябвало да ги потвърдят на практика - чрез различни практики, които освобождават душата. Не всички издържали. Твърде скромните и недостатъчно калените избягали. Ето какво циниците включвали в своята философия.

1. Не се привързвайте към местата

Идеята за закупуване на жилище с ипотека би изглеждала нелепа за циниците. Самите те пътували много и нощували на различни места. Идеалът за екстремна самодостатъчност се наричаше автархия - тоест ситуация, при която зависимостта от външни обстоятелства е минимална. Циниците вярвали, че мислителят, отдалечавайки се от обществото, може по-добре да го види и разбере.

Докато в миналото притежаването на собствен дом и „изселването“ е било предпоставка за успех и богатство, днес това вече не е така, но мобилността се цени. Съвсем в идеалите на циниците.

2. Не трябва да зависиш от материалните ценности

Диоген е казал, че когато вижда владетели, лекари или философи, му се струва, че човекът е най-интелигентният от живите същества, но когато среща тълкуватели на сънища, гадатели или хора, които им вярват, както и такива, които се хвалят със слава или богатство, тогава му се струва, че нищо не може да бъде по-глупаво от човек.

3. Укрепване на тялото и духа

За да стане независим и да води номадски начин на живот, човек трябва да има определен закалка. Циниците вярвали, че самоограничаването укрепва духа, правейки човека по-силен. Следователно те не само се отказвали от комфорта, но и постоянно търсели нови трудности. И били искрено щастливи, когато разбрали, че човек може да стигне до още по-голяма простота. Циниците нарекли такова сурово отношение към себе си аскетизъм.

4. Не се покланяйте пред властващите и авторитетите

Много хора знаят историята за това как Александър Велики е дошъл да посети Диоген и казал, че може да поиска всичко. Философът наистина помолил, без никакво притеснение: „Не не ми закривай слънцето“.

Спорът директно с властите не винаги е възможен и не във всички ситуации, понякога може да бъде твърде скъп. Но това, което точно можете да се направи, е да се откажете от автоцензурата - тоест да спрете да се ограничавате в действия и волеизявления. Това позволява открито обществено обсъждане на определени проблеми, вместо да ги прикривате. Освен това не бива да се опитвате да изказвате благоволение на властите - няма значение дали става въпрос за шефа, или за неформалния лидер в компанията.

5. Отхвърляне на условностите

Циниците редовно удивляват своите съграждани, като правят странни неща или се държат неадекватно на обществени места. Смисълът на тези действия е да покаже относителността на правилата, да се преодолее страха от нарушенията и да се измести фокуса на вниманието от външните детайли към живота в ума и душата.

Например човек, който излиза в двора на офис сграда, за да пуши цигара или да говори по телефона, се счита за нормално. И някой, който реши просто да стои няколко минути и мълчаливо да се взира в стената, ще изглежда странно. Затова мнозина, за да останат насаме с мислите си и да разтоварят главите си, трябва да се преструват, че правят нещо.

Опитайте се да не се криете зад нищо в такава ситуация. Възрастните хора наоколо все още е малко вероятно да коментират това. Но Диоген би бил доволен от вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com