5 неща, които е добре да си "откраднем" от философите-циници

3860
5 неща, които е добре да си "откраднем" от философите-циници
Снимка: iStock/Guliver

В древна Гърция е имало много учения, които остават актуални и днес. Циниците, обаче, се открояват на фона на благородните стоици и жизнелюбивите епикурейци с това, че поставят под съмнение обществените устои. Смисълът на това не е в хулиганстването, а в придобиването на вътрешна свобода и поради това приближаване до разбирането на нещата.

Циниците се интересували повече от етиката на ежедневието и мястото на човека в света, отколкото от висшата теория. Затова учените, за да разберат циничните идеи, трябвало да ги потвърдят на практика - чрез различни практики, които освобождават душата. Не всички издържали. Твърде скромните и недостатъчно калените избягали. Ето какво циниците включвали в своята философия.

1. Не се привързвайте към местата

Идеята за закупуване на жилище с ипотека би изглеждала нелепа за циниците. Самите те пътували много и нощували на различни места. Идеалът за екстремна самодостатъчност се наричаше автархия - тоест ситуация, при която зависимостта от външни обстоятелства е минимална. Циниците вярвали, че мислителят, отдалечавайки се от обществото, може по-добре да го види и разбере.

Докато в миналото притежаването на собствен дом и „изселването“ е било предпоставка за успех и богатство, днес това вече не е така, но мобилността се цени. Съвсем в идеалите на циниците.

2. Не трябва да зависиш от материалните ценности

Диоген е казал, че когато вижда владетели, лекари или философи, му се струва, че човекът е най-интелигентният от живите същества, но когато среща тълкуватели на сънища, гадатели или хора, които им вярват, както и такива, които се хвалят със слава или богатство, тогава му се струва, че нищо не може да бъде по-глупаво от човек.

3. Укрепване на тялото и духа

За да стане независим и да води номадски начин на живот, човек трябва да има определен закалка. Циниците вярвали, че самоограничаването укрепва духа, правейки човека по-силен. Следователно те не само се отказвали от комфорта, но и постоянно търсели нови трудности. И били искрено щастливи, когато разбрали, че човек може да стигне до още по-голяма простота. Циниците нарекли такова сурово отношение към себе си аскетизъм.

4. Не се покланяйте пред властващите и авторитетите

Много хора знаят историята за това как Александър Велики е дошъл да посети Диоген и казал, че може да поиска всичко. Философът наистина помолил, без никакво притеснение: „Не не ми закривай слънцето“.

Спорът директно с властите не винаги е възможен и не във всички ситуации, понякога може да бъде твърде скъп. Но това, което точно можете да се направи, е да се откажете от автоцензурата - тоест да спрете да се ограничавате в действия и волеизявления. Това позволява открито обществено обсъждане на определени проблеми, вместо да ги прикривате. Освен това не бива да се опитвате да изказвате благоволение на властите - няма значение дали става въпрос за шефа, или за неформалния лидер в компанията.

5. Отхвърляне на условностите

Циниците редовно удивляват своите съграждани, като правят странни неща или се държат неадекватно на обществени места. Смисълът на тези действия е да покаже относителността на правилата, да се преодолее страха от нарушенията и да се измести фокуса на вниманието от външните детайли към живота в ума и душата.

Например човек, който излиза в двора на офис сграда, за да пуши цигара или да говори по телефона, се счита за нормално. И някой, който реши просто да стои няколко минути и мълчаливо да се взира в стената, ще изглежда странно. Затова мнозина, за да останат насаме с мислите си и да разтоварят главите си, трябва да се преструват, че правят нещо.

Опитайте се да не се криете зад нищо в такава ситуация. Възрастните хора наоколо все още е малко вероятно да коментират това. Но Диоген би бил доволен от вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com