5 причини да уважавате хората, които не харесвате

9509
5 причини да уважавате хората, които не харесвате
Снимка: Thinkstock

Всеки човек иска да се отнасят с уважение към него. Но ние оценяваме хората от субективна гледна точка, въз основа на нашия опит, мироглед, възгледи. И не всички, според нас, заслужават нашето уважение. Защо все пак е важно да покажете уважение към всеки човек?

Силата на обществото се крие в уважението между хората. Уважението към другите е ключът към мира и реда. Не всеки обаче проявява уважение към хората, с които общува. Ние доброволно или неволно пренебрегваме интересите на близките, обиждаме ги, държим се по неподходящ начин. Но е наложително да уважаваме хората. И ето защо.

1. Няма да има проспериращо общество без уважение

Отличителна черта на развитото, успешно общество е уважението към всеки човек. И няма значение член на обществото какъв статут има, жизнен стандарт, образование.

 През 1948 г. ООН прие Всеобщата декларация за правата на човека. Неговата задача е да защитава правата и свободите на хората на планетата. И една от основните мисли на документа е, че всеки човек заслужава уважение априори. 

2. Уважението се удвоява

Ако някой проявява уважение към вас, със сигурност ще искате да отговорите със същото. Или сте се държали коректно, учтиво и те са ви отговорили по същия начин. Така се оказва, че уважителното отношение се умножава, предава се от човек на човек.

Две зодии, които никога не лъжат

Докато за някои хора изричането на лъжа не е проблем, за други това е истинско предизвикателство. Астролозите разкриха кои са двата зо...

Показвайки уважение към не твърде достоен човек, вие по този начин го издигате в собствените му очи и го стимулирате да стане по-добър. Ако обществото е свикнало с пълно неуважение, хората автоматично възприемат този модел на поведение.

3. Уважението е в основата на всяка връзка

Трайна, пълноценна връзка не може да си представим без наличието на достатъчно уважение. Всички се стремим емоционалните ни нужди да бъдат задоволени. И всеки човек трябва да се чувства човешки, да има високо самочувствие и да разбере, че го уважават. И не става въпрос само за професионални и бизнес отношения.

Ако вие и партньорът ви не се уважавате достатъчно, с течение на времето това ще доведе до взаимно негодувание, кавги и несъответствия.

4. Уважението ражда доверие

Ето кои са най-благодарните и най-неблагодарните зодии: част 2

Някои хора са вечно благодарни за всичко: за живота си, за покрива над главата си, храната в чинията си и т.н. Те са позитивни, обнадеж...

Уважението поставя основата за взаимно съчувствие и по-нататъшни отношения на доверие. Показвайки уважение, ние даваме на хората усещане за собствената им стойност . Това помага за установяване на контакти, изграждане на нови връзки.

5. Уважението е силна черта на характера

Всеки има чувство за собствената си стойност. Ако той бъде докоснат по един или друг начин, е обиден, ядосан, разстроен.

И силните хора знаят за това. Затова те се стремят да покажат уважение не само към онези, които съставляват техния социален кръг. Уважението им е насочено и към сектора на услугите. Силният човек, независимо какви висоти е постигнал, никога няма да прояви презрение към таксиметров шофьор, сервитьор или фризьор. Той уважава хората не заради това, което правят в живота, а по дефиниция.

Всеки от нас има нещо, заради което може да бъде уважаван. От друга страна, лесно можем да покажем уважение към другите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com