5 стайни растения, които са много опасни и не бива да ги държите в дома си

21106
5 стайни растения, които са много опасни и не бива да ги държите в дома си
Снимка: iStock/Guliver

Соковете на някои домашни растения и плодовете в резултат на цъфтежа им могат да навредят на здравето. Семействата, които са с малки деца и домашни любимци, са в опасност. За тях е препоръчително да не отглеждат такива растения. В крайна сметка, децата, развивайки се, се опитват да изследват, докосват, вкусват всичко.

Специалистите на Центъра за превенция Ви съветват да разберете всичко за техните вредни свойства, преди да купите любимите си стайни растения. А семействата с малки деца се съветват напълно да се отърват от опасните растения в къщата.

1. Аглаонема

Аглаонемата притежава отровни сок и плодове. То дразни кожата и лигавиците ъс съдържащите се в него вещества. При хора с повишена чувствителност на кожата е възможно да се достигне до дразнене от плодове и други части на растението. Сокът на растението може да доведе до подуване и болезнено усещане в лигавицата на устата и гърлото, а на очите да причини конюнктивит и проблеми с роговицата.

2. Азалия (рододендрон)

Това е цъфтящо растение. Опасността идва от алкалоидите, съдържащи се в листата и стъблата му. Родителите  трябва да са особено внимателни. Ако детето сдъвче и погълне части от растението, може да се отрови. Симптомите на такава интоксикация включват обилно лигавене, секрети от носа, засилено сълзене , гадене и повръщане.

3. Антуриум

Сокът на това зелено растение е опасен. Той съдържа калциев оксалат, които предизвикват дразнене при контакт с кожата. Сокът от атуриума е силно отровен, от него се възпаляват лигавиците и се разрушават тъканите.

3 растения вкъщи, които привличат парите

Дoмaшнитe рacтeния нe ca прocтo някaквa укрaca нa интeриoрa и цeлтa им нe e прocтo дa ocвeжaт дaдeнo пoмeщeниe. Някoи oт тях ca cимвoл ...

Когато сокът навлезе в устата, се усеща парене, развива се обилно слюноотделяне, подуване на устните, езика и ларинкса. Поглъщането може да провокира аритмия, а контактът с очите може да причини конюнктивит.

4. Амарилис беладона

Това е цъфтящо растение. Луковиците са отровни и може лесно да бъдат сбъркани с обикновен лук, а това може да причини отравяне.

5. Хортензия

Хортензията е цъфтящо растение, от това семейство има приблизително 70-80 вида. Всички части на растението съдържат колхицин и подобни отровни алкалоиди. Контактът със стъблото и листата може да причини обриви кожата при някои хора. Отравяне е възможно, ако луковиците на растението се изядат. В големи дози причинява гадене, повръщане, тежка диария, косопад, нарушения на кръвообращението и увреждане на бъбреците. Случаите на отравяне обаче са редки, тъй като луковиците на растението е трудно да се объркат с лука.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com