5 странични ефекта, които може да усетите, ако прекалите с кафето

1916
5 странични ефекта, които може да усетите, ако прекалите с кафето
Снимка: Pexels

Кафето е една от най-консумиранети напитки наред с чая. Почти всеки втори човек на планетата започва своя ден с чаша ароматно кафе, след което го консумира и следобед, по време на работа или служебна среща, то е неотменен източник на енергия, когато сме уморени.

  Но има дни, в които прекаляваме с количеството консумирани напитки като – кафе, чай, енергийни, което съвсем не е безобидно и трябва да се замислим как би се отразило на нашето здраве. Нека разберем в тази статия, които са петте основни странични ефекта, които се получават от приемането на прекалено много кофеин от организма.

Кофеинът често води до зависимост

  Ако често приемаме напитки с високо съдържание на кофеин, той може да подтисне отделянето на важното за организма ни вещество  - аденозин, което е от основно значение за релаксацията на тялото и мозъка ни. Подтискнането му предизвиква организма ни да усеща силен прилив на енергия и възбуда.

  Докато приливът на енергия ни действа стимулиращо и ни помага за по-добра продуктивност, с времето нашият мозък започна да се нуждае от още по-голяма доза кофеин, за да продължи да ни държи достатъчно будни. Така се получава кофеиновата зависимост, без да го осъзнаваме, в момента в който увеличим приема си на енергийни напитки, чай и кафе.

Поява на дехидратация

  Друг страничен ефект, който се появява от прекомерното консумиране и прием на кофуин е дехидратация на организма. Напитките с високо съдържание на кофеин действат като диуретик, който ви кара да се оттървете от задържането на излишни течности в организма.

  Но клетките, които са обезводнени, много трудно могат да се справят с абсорбацията на полезните вещества от консумираните през деня храни и напитки и това затруднява и изхвърлянето на ненужните вещества и отпадъци от тялото. Затова е много важно денем да приемаме големи количества вода.

Кофеинът влияе противопоказно на храносмилането

  Много вредно въздействие на кофеина се оказва върху храносмилателната ни система. Той влияе за блокиране на усвояването на магнезия, който е много важен минерал, отговарящ за регулирането на нормалната работа на червата.

  Също така прекаленият прием на кофеин увеличава ннивото на киселинност в стомаха, което води до увреждане на лигавицата на червата. Затова е по-добре да избягвате пиенето на кафе рано сутрин, особено ако сте на гладно.

Кафето действа слабително

  Ако консумираме кафе рано сутрин, това ще доведе до стимулиране на перисталтиката на червата и изхождането. За някои хора това е безобидно и го използват като слабително, но далеч не е така. Това стимулиране води до изпразването на червата, като така съдържанието в стомаха по-бързо преминава в тънките черва, още преди да е приключило самото храносмилане. Така храната се разгражда само частично, като организма не може да абсорбира всички важни хранителни вещества.

Кофеинът води до проява на стрес

  Ако пием прекалено много кафе и напитки, съдържащи кофеин, това ще предизвика отделяне на хормоните на стреса – кортизол и адреналин. Те влияят за повишаването на сърдечния ритъм, покачване на кръвното налягане и напрежението  в нашето тяло.

  Прибягваме често до консумирането на голямо количество кафе, защото това ни кара да се чувстваме по-бодри и енергични. Но по този начин ставаме и по-изнервени  и напрегнати, затова е добре да се научим да контролираме приема на кофеин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com