5 стъпки, с които да премахнем ПРАВИЛНО пестицидите върху ягодите

2317
5 стъпки, с които да премахнем ПРАВИЛНО пестицидите върху ягодите
Снимка: iStock/Guliver

Сезонът на ягодите е в разгара си. Няма нищо по-сладко от вкусна червена ароматна ягода. Тя е любим плод на малки и големи. Но за съжаление тя е включена в списъка с 12-те плода и зеленчука с най-високи нива на остатъци от пестициди. Но вие в никакъв случай не трябва да се лишавате от удоволствието да я консумирате.

Просто когато си купувате ягодки, трябва да ги подготвите по правилния начин, за да са годни за употреба. Едва след това ще са готови за консумация. Важно е ягодите да се мият по правилен начин, за да се махнат всички вредни пестициди от тях.

За разлика от повечето плодове, които растат на лозята или по дърветата, ягодите никнат директно в почвата, която съдържа собствени пестициди и торове.

Има плодове, които съдържат по-малко остатъци от пестициди, като банани и портокали. Причината е, че те имат кора - известна още като вградена природна "опаковка" - тя защитава ядливите им вътрешности от въздействието на замърсяването. За разлика от тях ягодите нямат такъв предпазител. Те са уязвими на вредители и други животни, затова често се налага да се пръскат.

Диетолози разкриха по колко ягоди и череши може да консумираме дневно

Ягодите и черешите са не само вкусни, но и изключително полезни. Често прекаляваме с тяхната консумация и дори не си даваме сметка, че ...

Как трябва да премахнем пестицидите върху ягодите?

Има няколко лесни стъпки, които трябва да се следват при измиване не само на ягодите, но и на всякакви пресни плодове или зеленчуци.

Първа стъпка:

Когато пипате пресни продукти, вашите ръце трябва да са напълно чисти. Може да сте пипали телефон или клавиатура или нещо друго и да сте забравили да си измиете ръцете след това. Ще се изненадате колко често се пропуска тази важна подробност. Винаги измивайте ръцете си със сапун и топла вода поне 20 секунди преди и след подготовката.

Втора стъпка:

Вкусен и здравословен компот от ягоди

Компотът от ягоди е вкусна и здравословна напитка. Предлагаме рецепта за компот от пресни ягоди и компот от ягоди за зима в буркани. И...

Отстранете натъртените, изгнили или повредени по друг начин части от ягодите. Ако ягодите са прогнили цялостно, тогава е най-добре да ги изхвърлите в боклука и да потърсите сметка на човека, който ви ги е продал. Такива ягоди не стават даже за смути, те са абсолютно негодни за употреба.

Трета стъпка:

Поставете ягодите в гевгир или цедка и ги пуснете под студена течаща вода, като през това време внимателно търкате на ръка плодовете един по един. Не е препоръчително да използвате сапун или други препарати, водата е достатъчна, за да са годни за ядене. В крайна сметка защо е нужно да добавяте още химикали върху тях? Ако все още ви изглеждат доста замърсени, може да ги накиснете за няколко минутки в разтвор от чаша и половина вода с 1/4 чаша оцет, след което да ги изплакнете добре.

Четвърта стъпка:

След измиване внимателно изсушете ягодите с чиста памучна или хартиена кърпа, за да намалите допълнително бактериите, които могат да са по повърхността им.

Задължително съхранявайте ягодите на 0 градуса, ако не искате да се случи ТОВА

Ягодите са чудесен плод, който бива харесван от малки и големи. Те са изключително полезни за човек, тъй като съдържат безобразно много...

Можете да ги сложите върху друга кърпа, за да ускорите процеса им на сушене.

Пета стъпка:

Поднесете ги скоро след измиването им, тъй като ако ягодите преседят по-дълго време може да започнат да се разкашкват, а това да ускори процеса им на разваляне и изгниване. Ако все пак не ви се ядат веднага, приберете ги в хладилника, където те ще се съхранят по-дълго.

Ако решите да си правите плодови коктейли, смутита, мляко с ягоди или друго, процедурата по миенето и остава същата, за да се предотврати пренасянето на мръсотия, бактерии или химикали.

Ако обичате хубавите ягоди, споделете този ценен материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com