5 съвета за пазаруване на Черен петък

14698
5 съвета за пазаруване на Черен петък
Снимка: iStock/Guliver

За поредна година много магазини и търговци в България ще се включат в т.нар Черен петък (Black Friday), като направят намаления на свои стоки в последния петък на ноември. За съжаление сред изгодните оферти често има и опити за измами.

Затова, ако възнамерявате да извършвате покупки на Черен петък, ви препоръчваме да се запознаете със съветите на Европейския потребителски център в България.

Експерт: В "Черния петък" запазете потребителско хладнокръвие

Потребителите все повече си изграждат културата да следят оферти и в предходни периоди, знаейки че след известно време, както е примеръ...

Бъдете бдителни, когато поръчвате от телефона

Скорошно проучване показа, че над половината от българите предпочитат да влизат в интернет през смартфоните си. Когато използвате мобилни устройства, за да поръчате стока или услуга, бъдете особено внимателни. Причината е, че на по-малкия екран на телефона е възможно цените или условията за покупката да не се виждат достатъчно ясно и така да се окаже, че стоката всъщност не е толкова изгодна, колкото очаква човек. Препоръчително е да не се отварят и връзки или прикачени файлове, получени в електронни писма, чиито податели не са ви познати или са неочаквани. Причината е, че там могат да съдържат вируси или фишинг атаки, които да увредят и телефона, и всички лични данни, които се съдържат в него.

Напишете си домашното

Проверете добре търговеца, преди да пазарувате онлайн, особено ако никога не сте пазарували от него и не ви е препоръчан от доволен близък или приятел. Според разпоредбите в ЕС всички фирми са задължени да дадат на сайта си пълни данни за контакт, включително пощенски адрес. А вие от своя страна бихте могли да проверите този адрес чрез търсене в интернет – например в Google maps. Ако искате да си купите маркови маратонки или дрехи, проверете дали поръчвате от сайта на фирмата производител или дистрибутор на съответната марка. В противен случай няма как да се очаква добро качество на желания продукт.

КЗП: Най-честото нарушение през "Черния петък" е липсата на старата цена

Най-често срещаното нарушение в търговската мрежа при тазгодишната кампания „Черен петък" е липсата на старата цена на стоките, с...

Ако пазарувате от сайтове, базирани извън ЕС, то възможността за защита е ограничена. Важно е да се знае, че интернет страниците, в чиито адрес има абревиатура, валидна за дадена държава, не означава, че това са фирми, действително регистрирани там. Например не всеки сайт, който завършва на co.uk задължително е на английска фирма.

Плащайте сигурно

Наличието на буквата S в началото на адреса на сайта - “https”, е знак за сигурна връзка. Не плащайте и не отваряйте интернет банкирането си през обществено достъпни WIFI връзки – в хотела или в парка. Плащането с кредитна карта или през системи като Paypal дава допълнителна защита в случай на проблем. Строго се препоръчва да не се пращат пари по банката или като паричен превод, защото тези суми няма как да се проследят.

Останалите два съвета - прочетете в Expert.bg!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com