6 причини да спрете кафето

42148
6 причини да спрете кафето
Снимка: iStock/Guliver

Кафето се превърна в част от живота на 99% от хората. Колко често ви се е случвало да се събудите с мисълта за горещата напитка в съзнанието си?

Да, приема му в умерени количества дори може да бъде полезен за организма, но прекалената му консумация определено е вредна. Ако си мислите, че прекалявате с кафето, добре е да го спрете или поне да замените част от приетия кофеин с други, по здравословни напитки като зелен чай и фреш.

Не пийте кафето си преди 9 часа сутринта

Кафето не трябва да се пие преди 9 ч. сутринта, разкрива неврологът от Университета по здравни науки, Стивън Милър. Това се обяснява с ...

Ако се чудите дали да спрете кафето, ето няколко причини да го направите.

Ще спестите пари

Ако приете прекалено много кафета на ден, то със сигурност ще спестите пари, ако спрете да го правите. Направете си една малка сметка. Сметнете колко пари сте изхарчили за кафета в последната една седмица. Ще видите, че парите, които сте дали за кофеинови напитки съвсем не са малко. А, ако не сте сигурни, че искате да спрете напълно кафето, просто го намалете. Дори тогава, това ще се отрази значително на портфейла ви.

То ще спре да ви действа

Колкото повече кофеин пиете, толкова по-малко ще ви действа той. Ще започнете да пиете огромни количества и малко след това ще дойде моментът, в който кафето изобщо няма да ви действа. Предполагаме сте чували хора, които твърдят, че могат да изпият шокиращи количества кафе, без да почувстват абсолютно нищо. По-добре пийте по малко, за да сте сигурни, че кафето ще продължи да ви действа. А ако вече сте стигнали до момента, в който то не действа, добре е да го спрете, поне за известно време.

Вижте как влияе сутрешното кафе на тялото ви

Ставането рано сутрин определено е трудна задача за голяма част от хората. Почти всеки от нас започва деня си с кафе. Знаехте ли, че т...

Води до загуба на витамини и минерали

Ако се стремите да се храните здравословно, определено кафето не е най-подходящата напитка за вас. Всичките витамини и минерали, които постоянно се опитвате да приемате с помощта на храна, биват загубени точно заради кофеиновите напитки. Също така тя може да навреди на усмивката ви. Научно доказано е, че зъбите ви ще станат значително по-жълти, ако редовно консумирате кафе с подсладители.

Кафето обезводнява организма

Знаете ли, че кафето е диуретик? Това означава, че колкото повече кафе пиете, толкова повече течности изхвърляте от организма си. Доказано е, че за да възстановите баланса на тялото си, на всяка чаша кафе трябва да изпивате по 2 чаши вода. Правите ли го?

Нарушава качеството на съня

Как кафето влияе на организма ни

Ставането рано сутрин определено е трудна задача за голяма част от хората. Почти всеки от нас започва деня си с кафе. Знаехте ли, че то...

Голяма част от хората, които са спрели приема на кофеин споделят, че се радват на много по-здрав и спокоен сън. Факт е, че то е стимулант на централната нервна система. Случвало ви се е да пиете кафе в късния следобед и да не можете да заспите дълго, защото то ви държи будни? Всъщност трябва наистина много да внимавате в кои часове на денонощието приемате кафе, защото то значително може да навреди на съня ви. Ако искате да спите спокойно и пълноценно, внимавайте с кафетата през деня.

Кафето може да ви стресира допълнително

Знаете ли, че кафето може да доведе както до психическа, така и до физическа зависимост. Ако спрете да го консумирате на време, определено няма да усетите негативните последствия от прекомерната му консумация. Но, ако вече усещате, че не можете да започнете деня си без кафе, то време е да се замислите дали да не ограничите приетото количество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com