6 признака, че сте прекалили с протеина

30882
6 признака, че сте прекалили с протеина
Снимка: iStock/Guliver

Протеинът е едно от най-важните хранителни вещества и е задължителна част от всяка здравословна диета. Благодарение на него се чувстваме сити, пълни сме с енергия, помага ни да изградим и възстановим мускулите, да обработваме хранителните вещества и подсилваме имунитета. Но той може да е както необходим, така и опасен, особено ако сте на някоя от високопротеиновите диети, като Аткинс или Палео.

Ако не се чувствате добре от тях, помислете дали не сте прекалили с протеините.

Никога НЕ пийте вода, престояла цяла нощ

Имaтe ли нaвикa дa ocтaвятe вoдa дo лeглoтo cи зa прeз нoщтa и дa я пиeтe cутрин? Oкaзвa ce, чe тoвa e мнoгo врeдeн нaвик. Eкcпeртитe р...

Има много елементи, които трябва да вземете предвид, когато определяте количеството протеин, от който се нуждаете ежедневно. Дозата зависи от това дали тренирате, какъв е вашият ИТМ, необходимата нужда от калории.

Като цяло за мъжете горната граница е около 140 грама, а за жените – 110 грама на ден. Това е повече от препоръчителния дневен прием, но все пак в безопасни граници.

И така, приемате ли прекалено много протеин?

6 признака за предозиране с протеин

1. В лошо настроение сте

8 причини за спазми и болки в гърдите

Обикновено приписваме усещане в гръдния кош на проблеми със сърцето, но в действителност има още множество поводи за него. 8 състояния...

Може би сте се скарали с партньора си преди лягане или сте разтревожени заради презентацията в работата ви, но ако продължавате да се събуждате в лошо настроение, трябва да помислите дали не прекалявате с протеините за сметка на въглехидратите. А мозъкът ни има нужда именно от последните, за да функционира добре.

2. Имате мозъчна мъгла

Ако се чувствате уморени в средата на деня и не можете да продължите напред, проблемът може да идва не от това, че не сте се наспали, а от прекалено голямото количество протеин и захарния дефицит.

Въглехидратите са основният източник на енергия за мозъка и без достатъчно количество от тях трудно ще се концентрирате. Уверете се, че вашата здравословна закуска има добър баланс на въглехидрати и протеини, така че да се чувствате сити и заредени с енергия.

3. Качвате килограми

Напитката, която регулира кръвната захар

Същecтвувa пoлeзнa нaпиткa, кoятo пoмaгa зa рeгулирaнeтo нивaтa нa кръвнaтa зaхaр. Cъcтaвкитe зa нeя ca caмo три и ca прocтички и лecнo...

Вярно е, че диетата с високо съдържание на белтъчини може да задоволи глада ви, но ако прекалите, може да последва и качване на килограми. Това важи особено в случаите, ако приемате прекалено много животински протеин или протеинови шейкове.

Месото често означава излишни мазнини, а също и калории. И многото протеинови шейкове е гаранция за прекалено високо количество захар.

4. Нередовен стомах

Ако сте на някоя от протеиновите диети, най-вероятно имате режим на хранене и не пропускате закуска или обяд. Но много хора се оплакват и от нередовен стомах, което е вследствие на прекалената консумация на протеини. Не забравяйте да добавяте фибри под формата на зеленчуци, плодове и зърнени храни.

5. Усещате постоянно жажда

Гръмотрън - билката, която ще ви вкара във форма за лятото

Билкaтa гръмoтрън e eднo oт нaй-дoбритe прирoдни cрeдcтвa зa прeмaхвaнe нa излишнитe килoгрaми, рaзкaзвaт в кaнaлa "Бaбa знae" във Vbоx...

Прекалената консумация на протеин може да доведе до усещане за постоянна жажда и да причини дехидратация. Това се дължи на факта, че бъбреците ви работят прекалено усилено, за да изчистят излишния протеин, както и азотните отпадъци от метаболизирането на протеина.

6. Имате неприятен дъх в устата

Лошият дъх е често срещано оплакване от тези, които са на диета на Аткинс. И има причина за това. Вашият мозък и тялото ви работят, благодарение на въглехидратите, така че когато не приемате достатъчно, тялото ви започва да използва мазнините като гориво, произвеждайки кетони. Те могат да доведат до неприятен ацетонов дъх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com