7 храни, които НЕ трябва да купувате дори и на промоция

66483
7 храни, които НЕ трябва да купувате дори и на промоция
Снимка: iStock/Guliver

Експерти разкриха кои са храните, които не трябва да купуваме дори на промоция. Дори и внимателното четене на етикетите невинаги ни дава необходимата информация за желания продукт. Ето кои са храните, които не трябва да купувате:

Всичко, което е с аромат на боровинки

Няма нищо лошо в самите боровинки,  напротив, те са много вкусни и здравословни. Но влагането на истински боровинки в хранителните изделия е невъзможно. Почти всичко, което е направено с вкус и аромат на боровинки - кроасани, бисквити, барове, зърнени храни, мюсли, кисело мляко и дори шоколад, се произвежда с изкуствени оцветители и аромати, а не с пресни или изсушени плодове, както твърди производителят.

Пакетирани салати

Вероятно вече се питате какво вредно има в грижовно пакетираната свежа салата. Първо, цената на този продукт е много по-висока от цената на всички видове салати и билки, закупени отделно. Но това не е най-лошото. Многократни лабораторни тестове сочат, че подобни салати са опасни. Въпреки многоетапната обработка, която освен измиване и охлаждане включва и етапа на дезинфекция в различни химически разтвори, върху листата на салатата могат да бъдат открити огромен брой бактерии, включително салмонела. Опаковката се оказва идеална среда за по-нататъшното възпроизвеждане на вредните микроорганизми дори при съхранение на пакетираната салата в хладилник.

Портокалов сок

НИКОГА не консумирайте тези храни преди сън

Отново се въртите в леглото си, чувствате се зле и не можете да заспите? Знаете ли, че можете да си причините сериозен дискомфорт само ...

Това не означава, че трябва да се откажете от консумацията на портокалов сок. Но в случая не получавате дори и минимална полза от консумацията на този продукт заради технологията, използвана при производство на така наречените "натурални" сокове. След извличането на сока от портокалите, получената течност се довежда до кипене с цел извличане на излишната вода. Полученият концентрат може да бъде съхраняван до няколко месеца, в зависимост от обема и технологията на производство. След това към него се добавят големи количества пречистена вода, ароматизирани добавки и голямо количество захар. И сокът отново се пастьоризира на висока температура. След това се изсипва в опаковката.

Зеленчуци, опаковани във вакуум

Несъмнено това е удобен начин за улеснение на съвременната домакиня, но ако сравним цената на такъв продукт с цената на пресните зеленчуци, като вземем предвид теглото и количеството, се оказва, че тя може да бъде 2, 3, а понякога и 4 пъти по-висока. Това не е изненада за никого, защото все пак потребителят трябва да заплати измиването и почистването на зеленчуците. Но не забравяйте, че в този случай плащате не за качеството на продукта, а за няколко минути време, прекарано в кухнята.

Кафе 3 в 1 

4 храни, които всички замразяваме, а не трябва

Вярно е, че замразяването е полезен и практичен начин да запазите храната и нейните ценни съставки, но има хранителни стоки, при които ...

Експертите препоръчват да се откажете от любимото си пакетче кафе, ако сте загрижени за здравето си. В продуктите от този вид се съдържат единствено куп вредни добавки, но не и кафе или сметана. Те изобилстват от трансмазнини (кокосово или палмово масло), регулатори на киселинността, стабилизатори, емулгатори, оцветители и аромати, които придават на напитката кремообразен вкус и приятен цвят. Ако все пак не можете да се откажете от любимата си кофеинова напитка, заложете на истинско кафе, към което след това може да добавите мляко и захар.

Смлени подправки

Оказва се, че в смления пипер на някои марки почти няма пипер. Производителите могат да добавят дори люспи от елда към смлените подправки. Освен това в тях се съдържат вредни консерванти. В допълнение, смлените подправки се изчерпват много по-бързо и губят аромата си, така че е много по-добре да купите канела на пръчки и пипер на зърна и да ги смилате в хаванче непосредствено преди добавянето им в ястията.

Настъргано сирене

Първо, това най-вероятно е старо сирене. И второ - често се случва част от сиренето да не съответства на марката, посочена на опаковката. Още по-лошото е, че някои видове сирена, като пармезан, имат добавена целулоза, за да се избегне слепването. По-точно целулозният прах се използва като добавка - той е без цвят, без мирис и вкус, но абсорбира добре влагата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com