7 правила за перфектни семейни отношения

4249
7 правила за перфектни семейни отношения
Снимка: iStock/Guliver

Семейният живот е истинска житейска философия, която не всички владеят. Има основни правила, които трябва да се спазват и от двамата. В противен случай всичко ще се сгромоляса в един момент. Какво обединява съпрузите в семейството?

1. Радостта от присъствието на партньора

Някои хора избират партньора си на принципа "трябва да настръхвам, когато съм до него/нея". Но това не винаги е ключът към дългосрочните и силни връзки. Страстните чувства бързо изгарят, настръхването преминава и остава празнотата.

Преценете сами дали можете да го прегърнете, да го целунете, да заспите с него в едно легло или дори да сте някъде в палатка заедно? Ако не можете и не искате да имате подобни преживявания и усещания, тогава не е нужно да се събирате.

2. Общи цели

Следващият важен фактор са целите. Колкото повече обединяващи цели имате, толкова по-добре. Може дори да е някакъв общ враг, когото и двамата искате да "победите".

Също така, обща цел може да бъде създаването на голямо семейство: искате много деца и къща край морето. Колкото повече свързващи малки цели имате, толкова по-добре.

За някои идеалната връзка предполага добър интимен живот, за други финансова стабилност, за трети спокойствие и т.н. Важно е да определите какво представлява идеална връзка за вас.

3. Без обиди и критики

Много е важно! И ако партньорът ви говори, не го прекъсвайте, слушайте докрай и едва след това можете да дадете обратна връзка и да откликнете на думите му.

Не бива да има обиди. Разбира се, можете да бъдете обзети от емоции, но трябва да се контролирате.

Когато има някакво недоразумение, някакъв конфликт, предложете на партньора си изход от тази ситуация: какво може да се направи, какво може да се приложи, какви варианти за развитие на събитията обикновено съществуват. Дайте на човека избор. Без истерия, компетентно и ефективно. Насърчавайте партньора си за диалог.

4. Правила в отношенията

Във всяка връзка трябва да има правила, гласни или неизказани, но е необходимо те да се спазват. Например, много често след семейна психотерапия, психологът съветва двойките да записват правила, които могат да залепят върху хладилника. Тогава броят на конфликтите намалява. Защото, както в държавата, всичко е ясно и написано.

5. Щедри на похвали и благодарности

Често се случва да не искаме да кажем благодаря, да не искаме да се извиняваме или да хвалим партньора си. Но трябва да си поставите целта и да започнете да привиквате към: "Благодаря, любов моя, толкова ми хареса", "Толкова си добра с мен, какво бих направил без теб", "Колко си умен, не знаех как да го направя и ти намери изход".

6. Възможност за изказване

Когато страстите се разгорещят, трябва да направите крачка встрани и да се опитате емоционално да излезете от тази ситуация, да сте убедени, че всичко ще се оправи и ще можете да обсъдите ситуацията. По-късно, когато "бурята отшуми", можете да изясните кой и какво точно е сгрешил.

7. Докосвания и ласки

Казват, че в една връзка жената трябва да съчетава различни роли: да бъде негова съпруга, любовница, майка, дъщеря, сестра и приятел. Трябва да има по малко от всичко, не можете да прекалявате с никоя от ролите, но също така не забравяйте да превключите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...