7 трика как да плащате по-НИСКИ сметки за парно

21320
7 трика как да плащате по-НИСКИ сметки за парно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

7 трика как да плащате по-малки сметки за парно

От днес започват поетапното пускане на парното в София, което веднага ни навежда на мисълта, че скоро отново ще започнем да плащаме големи сметки за парно. Някои домакинства са сериозно притеснени преди старта на всеки отоплителен сезон и по-точно как ще се справят с високите сметки за парно. Днес ще ви разкрием няколко полезни съвета, с които да намалите значително сметките си за отопление тази зима.

Пускат парното в София

Пускат парното в София. Поетапно ще бъдат включени първо детските градини, учебните и здравни заведения, след което жилищните сгради въ...

1. Не включвайте и изключвайте парното – много хора правят грешката да спират парното, докато са на работа през деня и да го пускат само вечер, когато са си у дома. Това е голяма грешка, защото през деня жилището изстива и вечер парното работи на пълна мощ, докато не достигне приятна температура за нощта. Винаги оставяйте парното включено на по-ниска степен, за да е топло постоянно и да поддържате една и съща температура, което ще намали сметките ви осезаемо.

2. Сменете дограмата си – ако все още имате стара дървена дограма, трябва да знаете, че през деня се губи голямо количество топлина. Всяка подменена дограма в дома ще запази топлината на жилището ви за много по-дълго време и няма да се налага парното да работи нон-стоп, за да компенсира студения въздух, който влиза отвън.

3. Изолирайте добре стените – особено, ако живеете в апартамент, в който имате външна стена, непременно трябва да имате дебела изолация. Това променя всичко и определено ще усещате по-малко студ и повече уют, дори парното да работи слабо.

4. Премахнете дългите и плътни завеси от радиаторите – много хора правят грешката да покриват радиаторите у дома с дебели и тежки завеси. Избирайте фини материи или пердета, които покриват само прозореца, но не стигат до земята. Всеки плат задържа топлината и не ѝ позволява да достигне до останалата част на помещението.

Манолова съобщава за хаос с връщането на пари и сметките от "Топлофикация София" (ВИДЕО)

Пълен хаос с изравнителните сметки и възстановяването на пари т.е. намаление на сметките за парно и топла вода - това твърди бившият ом...

5. Отоплявайте всички стаи – не оставяйте затворени стаи, които не ползвате, без отопление, защото това отново не ви спестява от сметките, а прави отоплението на другите стаи по-трудно, заради студения въздух, идващ от стаята, която не се отоплява. Заедно с въздуха изстиват и стените и това се предава на останалите помещения.

6. Изберете хубава външна врата – тя също дава своето отражение на сметките за парно, защото от входа често влиза студен възудх, особено ако имате стара врата. Дървените масивни врати задържат най-много топлина, а винаги трябва да имате и добро уплътнение от всички страни, така че да държите студа навън.

7. Проверете дали радиаторите са обезвъдушени – винаги, когато научите, че престои пускане на парното, оставете винтилите отворени на максимум, така че сте сигурни, че радиаторите ви ще са в изправност и ще топлят, както е необходимо. Когато парното дойде и затоплите помещенията, намалете на желаната от вас степен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com