7 трика как да плащате по-НИСКИ сметки за парно

21141
7 трика как да плащате по-НИСКИ сметки за парно
Снимка: Thinkstock/ Guliver

7 трика как да плащате по-малки сметки за парно

От днес започват поетапното пускане на парното в София, което веднага ни навежда на мисълта, че скоро отново ще започнем да плащаме големи сметки за парно. Някои домакинства са сериозно притеснени преди старта на всеки отоплителен сезон и по-точно как ще се справят с високите сметки за парно. Днес ще ви разкрием няколко полезни съвета, с които да намалите значително сметките си за отопление тази зима.

Пускат парното в София

Пускат парното в София. Поетапно ще бъдат включени първо детските градини, учебните и здравни заведения, след което жилищните сгради въ...

1. Не включвайте и изключвайте парното – много хора правят грешката да спират парното, докато са на работа през деня и да го пускат само вечер, когато са си у дома. Това е голяма грешка, защото през деня жилището изстива и вечер парното работи на пълна мощ, докато не достигне приятна температура за нощта. Винаги оставяйте парното включено на по-ниска степен, за да е топло постоянно и да поддържате една и съща температура, което ще намали сметките ви осезаемо.

2. Сменете дограмата си – ако все още имате стара дървена дограма, трябва да знаете, че през деня се губи голямо количество топлина. Всяка подменена дограма в дома ще запази топлината на жилището ви за много по-дълго време и няма да се налага парното да работи нон-стоп, за да компенсира студения въздух, който влиза отвън.

3. Изолирайте добре стените – особено, ако живеете в апартамент, в който имате външна стена, непременно трябва да имате дебела изолация. Това променя всичко и определено ще усещате по-малко студ и повече уют, дори парното да работи слабо.

4. Премахнете дългите и плътни завеси от радиаторите – много хора правят грешката да покриват радиаторите у дома с дебели и тежки завеси. Избирайте фини материи или пердета, които покриват само прозореца, но не стигат до земята. Всеки плат задържа топлината и не ѝ позволява да достигне до останалата част на помещението.

Манолова съобщава за хаос с връщането на пари и сметките от "Топлофикация София" (ВИДЕО)

Пълен хаос с изравнителните сметки и възстановяването на пари т.е. намаление на сметките за парно и топла вода - това твърди бившият ом...

5. Отоплявайте всички стаи – не оставяйте затворени стаи, които не ползвате, без отопление, защото това отново не ви спестява от сметките, а прави отоплението на другите стаи по-трудно, заради студения въздух, идващ от стаята, която не се отоплява. Заедно с въздуха изстиват и стените и това се предава на останалите помещения.

6. Изберете хубава външна врата – тя също дава своето отражение на сметките за парно, защото от входа често влиза студен възудх, особено ако имате стара врата. Дървените масивни врати задържат най-много топлина, а винаги трябва да имате и добро уплътнение от всички страни, така че да държите студа навън.

7. Проверете дали радиаторите са обезвъдушени – винаги, когато научите, че престои пускане на парното, оставете винтилите отворени на максимум, така че сте сигурни, че радиаторите ви ще са в изправност и ще топлят, както е необходимо. Когато парното дойде и затоплите помещенията, намалете на желаната от вас степен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com