7 вредни навика, които ви докарват лош сън

4471
7 вредни навика, които ви докарват лош сън
Снимка: iStock/Guliver

Чудили ли сте дали спите пълноценно и ако не, какво е усещането да се събудиш напълно отпочинал, дори в 7 часа сутринта? Има някои навици, които правят съня ни лош и ни отнемат от здравословната почивка, от която се нуждаем. Ето кои са те:

1. Лягате с мокра коса – този навик е познат най-вече на жените, които предпазват косата си от изсушаване като я оставят мокра или леко влажна преди сън. Този навик не е полезен за съня ни, защото тялото ни се охлажда повече, а за един пълноценен сън е добре телесната ни температура да е малко по-висока.

5 неща по-вредни от цигарите

Дори и да не пушите, винаги ще има навици, от които трябва да се откажете или да ограничите, за да удължите живота си и да го направите...

2. Използвате телефон – един от най-вредните навици е да стоим до късно на телефоните си, когато сме в леглото, непосредствено преди лягане. Това кара мозъкът ни да работи на пълни обороти, очите ни да се уморяват и след това заспиването да стане сложна задача.

3. Лягате си по различно време – човешкият организъм обича режимите и повтарящите се събития. Ако всяка вечер си лягате по различно време с голяма разлика от предишния ден, обърквате биологичния си часовник и заспиването става много по-трудно, отколкото ако всяка вечер си лягате в точно определен час.

4. Преяждате на вечеря – голяма грешка! Преяждането води до по-трудно и тежко храносмилане, което съответно пречи и на пълноценния сън. Може да се будите през нощта и да не знаете защо, а реално организмът ви просто да работи на пълни обороти, за да храносмила поетата от вечерята храна.

5. Късното следобедно кафе – определено е добре да приемате последното си кафе не по-късно от 15:00 ч. Хората си мислят, че кофеинът не им действа, но това далеч не е така, дори отдавна да пиете кафе и да твърдите, че сте свикнали. Опитайте няколко дни да не пиете следобедното си кафе късно и ще усетите разликата.

Качествен сън и край на безсънието - как да го постигнем

Качественият сън влияе пряко върху психическото и физическото здраве. Липсата на сън се отразява на енергията и производителността, зас...

6. Не тренирате – или не се разхождате, каквото и да изберете, движението е основната причина организмът ни да има нужда от пълноценна почивка. Ако цял ден седите в офиса, вечер седите на дивана през телевизора, нормално е тялото ви да няма нужда от толкова сън и да заспивате по-късно вечер.

7. Неудобният матрак – не е за подценяване и ако имате неудобно легло, на което тялото ви просто не може да се отпусне и да си почине спокойно. Инвестицията в хубав матрак е и инвестиция в здравето. Никога не я подценявайте!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com