8 любопитни факта за Голямата стъпка

31875
8 любопитни факта за Голямата стъпка
Снимка: Getty Images/Guliver

То е най-мистериозното и непознато същество в криптозоологията. Търсенете му продължава десетки годии и досега не е дало някакви значителни резултати. Едни изследователи го смятат за кръвожадно и агресивно същество, други - за миролюбива твар, която от много години успешно избягва хората, като дори погребва своите мъртви, за да не попаднат в наши ръце. Наричат го Голямата стъпка, Саскуоч, Снежния човек, Йети и как ли още не. Ето 8 интересни факта, които събрахме за феновете на този мистериозен обитател на нашата планета и за онези, които са просто любопитни:

1. Обществото на криптозоолозите в щата Аризона, САЩ, дават награда от 100 000 долара на онзи, който им предостави труп на Снежен човек. Възнаграждението за жив екземпляр е 1 милион долара.

Skoda праща Yeti да търси ... йети

Компанията Skoda ще организира експедиция в Бутан, в която ще включи 15 кросовъра Yeti. Целта на пътешествието е да бъдат открити следи...

2. Въпреки че учените не са имали възможността да изследват дори едно тяло на йети, те предполагат, че съществото живее много повече от човека - между 250 и 300 години.

3. Според изследователя Айвън Сандерсън от САЩ Големите стъпки живеят под земята, в пещерни системи, което е породено от навлизането на човека в техните местообитания и заплахата да се сблъска с тях. Тези същества са се приспособили и към по-студения климат.

4. Американският нефтен магнат Том Слик финансирал експедиция с цел издирването на Саскуоч. Тези експедиции продължили десетилетие и половина и участниците в тях събрали доста свидетелства за съществуването на този вид от шерпите в Хималаите. Според думите им съществуват 2 вида йети: големи (с ръст от 2-3 метра) и малки (до 170 см.). Шерпите се страхуват от тях, макар снежните хора да не ги нападат, а само да правят заплашителни движения или ръмжат.

Ето къде живее Йети

Математик от Пенсилванския университет е провел необичайно изследване и е съставил карта на предполагаемия ареал на обитание на Снежния...

5. В един от манастирите в Непал - "Пангбоче", се съхранява предмет, за който се смята, че е скалп на йети. За същия или друг манастир се твърди, че пази китка от ръката на съществото и че монасите са разрешили на изследователи да снимат "експоната" и да вземат тъканна проба за анализ. Изследванията показали, че китката не е принадлежала нито на човек, нито на някоя от маймуните, които човечеството познава.

6. В Малайзия Саскуочът е смятан за божество. Дори в националния парк "Ендау-Ромпин" има параклис със статуя на Снежния човек. Там хората отиват, за да се помолят.

7. Сцени от шестия епизод на "Междузведни войни" на планетата Ендор са заснети в горите на Калифорния. При заснемането на кадрите, в които Чубака е сам, актьорът, който го изиграва - Питър Мейхю, е съпровождан от няколко асистенти в ярки облекла. Иначе режисьорът се е притеснявал, че местните ловци са можели да го сметнат за Снежния човек и да го застрелят.

Учени разбиха легендите за Йети и Голямата стъпка

Почитателите на легендите за страховити човекоподобни създания като Йети и Голямата стъпка, и хората, които твърдят, че са ги виждали, ...

8. В Азербайджан и в грузинската област Абхазия местни жители признават, че са виждали Голямата стъпка, но отказват да разкажат подробности. "Ние нямаме право да говорим за срещите с тези същества, в противен случай ще пострада родът ни", казвали те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...