8 любопитни факта за Голямата стъпка

31987
8 любопитни факта за Голямата стъпка
Снимка: Getty Images/Guliver

То е най-мистериозното и непознато същество в криптозоологията. Търсенете му продължава десетки годии и досега не е дало някакви значителни резултати. Едни изследователи го смятат за кръвожадно и агресивно същество, други - за миролюбива твар, която от много години успешно избягва хората, като дори погребва своите мъртви, за да не попаднат в наши ръце. Наричат го Голямата стъпка, Саскуоч, Снежния човек, Йети и как ли още не. Ето 8 интересни факта, които събрахме за феновете на този мистериозен обитател на нашата планета и за онези, които са просто любопитни:

1. Обществото на криптозоолозите в щата Аризона, САЩ, дават награда от 100 000 долара на онзи, който им предостави труп на Снежен човек. Възнаграждението за жив екземпляр е 1 милион долара.

Skoda праща Yeti да търси ... йети

Компанията Skoda ще организира експедиция в Бутан, в която ще включи 15 кросовъра Yeti. Целта на пътешествието е да бъдат открити следи...

2. Въпреки че учените не са имали възможността да изследват дори едно тяло на йети, те предполагат, че съществото живее много повече от човека - между 250 и 300 години.

3. Според изследователя Айвън Сандерсън от САЩ Големите стъпки живеят под земята, в пещерни системи, което е породено от навлизането на човека в техните местообитания и заплахата да се сблъска с тях. Тези същества са се приспособили и към по-студения климат.

4. Американският нефтен магнат Том Слик финансирал експедиция с цел издирването на Саскуоч. Тези експедиции продължили десетилетие и половина и участниците в тях събрали доста свидетелства за съществуването на този вид от шерпите в Хималаите. Според думите им съществуват 2 вида йети: големи (с ръст от 2-3 метра) и малки (до 170 см.). Шерпите се страхуват от тях, макар снежните хора да не ги нападат, а само да правят заплашителни движения или ръмжат.

Ето къде живее Йети

Математик от Пенсилванския университет е провел необичайно изследване и е съставил карта на предполагаемия ареал на обитание на Снежния...

5. В един от манастирите в Непал - "Пангбоче", се съхранява предмет, за който се смята, че е скалп на йети. За същия или друг манастир се твърди, че пази китка от ръката на съществото и че монасите са разрешили на изследователи да снимат "експоната" и да вземат тъканна проба за анализ. Изследванията показали, че китката не е принадлежала нито на човек, нито на някоя от маймуните, които човечеството познава.

6. В Малайзия Саскуочът е смятан за божество. Дори в националния парк "Ендау-Ромпин" има параклис със статуя на Снежния човек. Там хората отиват, за да се помолят.

7. Сцени от шестия епизод на "Междузведни войни" на планетата Ендор са заснети в горите на Калифорния. При заснемането на кадрите, в които Чубака е сам, актьорът, който го изиграва - Питър Мейхю, е съпровождан от няколко асистенти в ярки облекла. Иначе режисьорът се е притеснявал, че местните ловци са можели да го сметнат за Снежния човек и да го застрелят.

Учени разбиха легендите за Йети и Голямата стъпка

Почитателите на легендите за страховити човекоподобни създания като Йети и Голямата стъпка, и хората, които твърдят, че са ги виждали, ...

8. В Азербайджан и в грузинската област Абхазия местни жители признават, че са виждали Голямата стъпка, но отказват да разкажат подробности. "Ние нямаме право да говорим за срещите с тези същества, в противен случай ще пострада родът ни", казвали те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com