8 причини да се будим уморени дори и да сме се наспали добре

6820
8 причини да се будим уморени дори и да сме се наспали добре
Снимка: iStock/Guliver

Добрият сън е важен, за да се чувстваме бодри и свежи на другия ден. Случва се да сме се наспали, но въпреки това се събудим изморени. Целият ден се чувстваме изтощени и изнервени, а дори не знаем причината за тази умора.

Затова е добре е да разгадаем причините за това наше състояние.

Учените са на мнение, че за всеки възрастен човек са му нужни между 7 и 9 часа непрекъснат сън, за да е здрав и енергичен. И въпреки, че това количество е факт, някои хора се будят недоспали и изморени. Те се чувстват сънливи през целия ден.

Причината може да се дължи не на количеството, а на качеството на съня.

Когато човек се буди изтощен без да има конкретна причина, това може да се дължи на някакви скрити здравословни проблеми. Те могат да бъдат както физически, така и психически.

Замислете се дали не правите нещо преди да заспите, което разстройва качеството на съня ви. Дали наистина спите дълбоко, и дали не сънувате кошмари.

Сега ще ви дадем точно 8 причини, поради които се будим уморени дори след като сме спали добре.

1. Липсата на движение води до намаляване на качеството на съня

Много хора свързват физическата активност с изтощение, но това не винаги е така. Интензивното натоварване от някакъв спорт може да ви помогне да спите по-добре. Затова е добре да включите някаква физическа активност в деня си, но без да се претоварвате.

Доказано е, че умерените упражнения увеличават количеството дълбок сън, който хората получават.

Изводът е, че трябва да се движите, но да не се преуморявате. Всичко трябва да е дозирано и умерено.

2. Дехидратирането може да понижи качеството на съня

Не забравяйте да пиете достатъчно вода през деня. Дехидратацията пречи на обема на кръвта ви, което може да направи сърцето ви по-малко ефективно, което води до постоянно изтощение и умора.

Когато си лягате дехидратирани се увеличава риска от крампи на краката, вие правите несъзнателни движения насън и често пъти се събуждате. Или пък спите на пресекулки, което също е изтощително.

3. Депресията е в състояние да причини проблеми със съня

Един от най-честите симптоми на депресия е изтощението. Преживяването на депресия може да ви накара да се чувствате уморени през цялото време, независимо колко много спите - хората често не осъзнават, че са депресирани, докато не осъзнаят колко са сънливи. Депресията може да повлияе негативно на цикъла на сън на човека, оставяйки го по-уморен, отколкото очаква, когато се събуди от дълъг сън.

4. Алкохолът нарушава цикличността на съня

Пиенето на алкохол преди лягане е причина да се събудите изморени, дори и ако сте поспали добре. Ако пиете по чаша вино с вечерята, то след това тя ще има благотворен ефект да заспите по-бързо. Но ако системно прекалявате с алкохола вечерта, е възможно да се появят затруднения със съня или да започнете да се оплаквате от безсъние.

5. Кафето може да повлияе на здравия ви сън

Ако пиете кафе 6 часа преди лягане, това ще се отрази на съня ви - дори и да не го осъзнавате. Кафето е предназначено да ви държи будни и заредени с енергия, но ако го изпиете твърде късно през деня това окаже влияние на съня ви и ще ви ободри когато не трябва.

6. Нощното използване на телефона може да навреди на съня

Екранът на смартфона действа пагубно на качеството на съня. Хората редовно го използват в късните вечерни часове и дори нощем. Но това действие ще ви попречи да заспите достатъчно дълбоко и ще ви накара да се чувствате уморени на следващия ден.

Синята светлина потиска секрецията на мелатонин, който е хормон, който влияе на вашия циркаден ритъм. Ако мислите, че игрите на телефона ви действащ успокояващо е точно обратното - те превъзбуждат мозъка ви, което влошава качеството на сън. По-добре се приспете с някоя книга.

7. Яденето влияе на съня

Не е добре да си разбивате хранителния си режим. Ако пропуснете закуската, чувството на глад може да наруши ритъма ви и да попречи на добрия сън. Не е добре да се храните само по 1-2 пъти на ден. Яжте през целия ден, на малки и равномерни порции, за да не сте гладни. Не яжте след 18.00 часа, за да може стомахът да обработи храната преди да си легнете.

8. Стресът може да повлияе на съня

Ако си легнете стресирани или след скандал в семейството, няма да е чудно да се събудите с главоболие и да се чувствате недоспали. Логично е да нямате достатъчно енергия, след като сте си легнали стресирани вечерта. Хората с тревожност често имат затруднения със заспиването (безсъние) и са склонни да имат повече проблеми със съня, когато преминават през стресови ситуации. Тревожността може да направи съня ви по-неспокоен, което ще ви накара да се събудите и да не може да се насладите повече на дълбокия сън, от който се нуждаете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com