8 причини защо преяждаме по празниците

1049
8 причини защо преяждаме по празниците
Снимка: iStock

Системното преяждане е свързано с редица неблагоприятни последствия за здравето и благосъстоянието на организма. Преяждайки често, не само увеличаваме риска да се сдобием с наднормено тегло, водещо до поредица от здравословни проблеми, но и с нарушения на храносмилателната система и стомашни проблеми. Преяждането може да се случи по време на отпуска, прекарана вкъщи, по време на стрес, като защитна реакция на организма и начин да се справите с тъга или гняв, но най-често отговорът на въпроса защо преяждаме са празниците. Дългите празници, свързани с трапезата, са най-честата причина да преяждаме. А защо преяждаме по време на празници? И това поведение у нас има своето обяснение. Вижте го.

Защо преяждаме по време на празниците – 8 топ причини

1.       Обичаите на българите

9, 12 ястия на Бъдни вечер, агне на Гергьовден, многостепенно меню на Нова година – почти всички български празници са тясно свързани с трапезата и с приготвянето и консумирането на много храна. Това неминуемо води до преяждане.

Какво да направите, ако сте преяли

Какво да правим при преяждане? Това е въпрос, с който всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си. Голямо количество храна, консумиран...

2.       Традициите да се ходи на гости по време на празниците

Сред традициите у нас са посещения на кумовете, на родителите, на близки и приятели. Изобщо не следва да се питаме защо преяждаме, след като в едни ден сме посетили няколко домове на близки и роднини и естествено сме седнали на няколко трапези. Преяждането е пряко свързано с обичаите у нас.

3.       Изкушението

Ако рядко приготвяте домашна питка или козунак, не е учудващо, че преяждате по празниците и не следва да се питате защо преяждаме на Великден например. Изкушаваме се да опитаме всички домашно приготвени сладости, което води до консумиране на огромни количества храна и до тежест в стомаха най-малко.

4.       Наличието на много свободно време

Прости неща, които можете да направите, за да спрете да преяждате

Самоконтролът е борба за много хора, особено когато става въпрос за храна. Яденето на твърде много наведнъж или консумацията на твърде ...

Когато сте на работа, чакат ви задължения вкъщи, децата очакват да им помогнете с домашното, а крайният срок на проекта ви притиска, възможно е както да нямате време за хранене, така и да се чувствате толкова изтощени и стресирани, че просто да не изпитвате глад. Нещата се променят по време на празниците – закуска в леглото дълги вечери край масата, почивка, далеч от работното място – и преяждането е факт, а въпросът защо преяждаме по време на празниците – излишен.

5.       Презапасяването с храна

Безразборното купуване на храна в огромни количества, за да е претрупана трапезата и за всеки случай, е сред топ причините, обясняващи защо преяждаме по празниците. За да не се изхвърли закупената храна, се яде „на корем“ не само на празника, но и няколко дни след него, което не е здравословно и естествено води до преяждане.

6.       Огромните порции

Повечето хора се притесняват, че ще ги одумват, ако предложат на гостите си скромни порции, и пълнят чиниите безразборно. Няколко подобни чинии само на една празнична вечеря са достатъчни за сериозно преяждане.

Как да разтоварим организма след празничното преяждане

По време на празниците всички искаме да се поглезим с вкусните ястия на празничната трапеза. След това обаче е хубаво да помислим как м...

7.       Голямото готвене

Домакините по празниците приготвят храна в количества, достойни да нахранят целия блок или цяла казарма. Тъй като храната не е добре да бъде изхвърляна, а и е специална, празнична и вкусна, семейството яде няколко дни в големи количества и преяждането е на лице.

8.       Свързаността на празниците у нас с трапезата

Българските празници са пряко свързани с хляба и трапезата и обикновено се провеждат около нея, което прави лесен и ясен отговора на въпроса защо преяждаме.п

За да съхраните тънката си талия и след празниците и да се наслаждавате на лекота и добро здраве, хапвайте от всичко, което ви изкушава, но по малко, не гответе в промишлени количества и не пазарувайте като за последно. Празниците са, за да нахраните душата си, не го забравяйте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да проверим гъбите дали са отровни?

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com