8 супер полезни свойнства на бананите, за които не знаете

14498
8 супер полезни свойнства на бананите, за които не знаете
Снимка: iStock/Guliver

Бананите са много засищащи и се продават целогодишно у нас. Също така те имат множество полезни свойства, с които всички са запознати. Те са и перфектната закуска, когато нямате достатъчно време да приготвите нещо друго. Бананите обаче имат и свойства, с които не всички са запознати.

Ето кои са те и защо е добре да започнете да ядете повече банани:

Здрава кожа

Какво означават тъмните петна по кората на бананите?

В повечето случаи, когато купуваме банани, избираме такива, които нямат никакви петънца по кората. И правим огромна грешка! Петънцата...

За една жена е от огромно значение кожата и да изглежда добре. А знаехте ли, че бананите възпрепядстват появата на пъпки, сухотата и раздразненията. Колкото по-често похапвате от този чудодеен плод, толкова по-бързо ще се отървете от пъпките и сухата кожа. Те имат това свойство, защото съдържат големи количества витамин Е.

Храносмилане

Бананите съдържат много фибри, които елиминират храносмилателните проблеми и честия запек. Ако закусвате с банан или пък хапвате един след обяда ще се чувствате перфектно и няма да имате никакви проблеми с храносмилането. Бананите са чудесен заместител на пробиотиците.

За здравето на сърцето

Бананите съдържат калий и магнезий, които укрепват сърдечния мускул. Ако тренирате, е прпоръчително да хапвате по един банан след тренировка, защото той ще неутрализира действието на млечната киселина, тоест няма да имате мускулна треска. Освен това, той ще помогне на мускулите да се възстановят по-бързо.

Експерти: Бананът няма място в закуската ни

Няма съмнение, че бананите са една от най-здравословните храни, съдържащи в голямо количество калий, магнезий и фибри. Експертите обаче...

Отслабване

За всички е ясно, че бананите съдържат доста калории в сравнение с останалите плодове, но пък са много по-полезна закуска от пълнозърнестите храни, нискомаслените млека и всички останали продукти, с които закусвате по време на диета. Също така бананите засищат за дълъг период от време, което е също много голям техен плюс. Ето защо, когато искате да намалите храната, която приемате, бананите са вашето решение.

Кръвното налягане

Проблемите с кръвното налягане се дължат на дисбаланса на калий в организма. Бананите обаче съдържат калий, което ги прави много полезни за поддържане на добри нива на кръвното налягане. Хипертониците например задължително трябва да носят по един банан в себе си постоянно, защото той много бързо ще се справи с дефицита на калий.

Намаляване на менструалните болки

Бъдете внимателни, когато купувате плодове. Вижте какво означат различните кодове на етикетите

Вероятно при покупката на различни плодове сте забелязали изписаните върху техния етикет цифри. Това не са просто цифри, а важна информ...

Болките по време на месечен цикъл са едно наистина голямо изпитание за всяка жена. Постоянния прием на лекарства, които да успокояват болката, пък не са полезни и могат да доведат до пристрастяване. И тук на помощ идват бананите, които намаляват болката и запасяват организма с много витамини, които са му нужни точно в този период. Ако страдате от силни менструални болки, без никакви проблеми , можете да замените болкоуспокояващите с банани.

Анемия

Може би ви звучи странно, но бананите наистина могат да помогнат в борбата с тази коварна болест . Това е така, защото те съдържат голямо количество желязо, което също може да се справи със сухата кожа, косопада и чупливите нокти. Ето защо, за по-добър външен вид и здраве е добре да изяждате поне по един банан дневно.

Зрение

Всеки прекарва по доста време пред телефона или компютъра и на никого не е тайна, че зрението е в опасност. Ако прекарвате доста време, взирайки се в компютъра, задължително хапвайте поне по един банан на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com