9 неща, по които левичари и десничари се различават

6449
9 неща, по които левичари и десничари се различават
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които си служат с дясната и лявата ръка на ежедневна база, всъщност имат много повече различия помежду си. Нека видим деветте основни от тях: 

1. Психични заболявания

Сред пациентите с психични заболявания тези с психотични разстройства като шизофрения са по-склонни да бъдат левичари, отколкото тези с други видове психични заболявания, като депресия или разстройства на настроението. В едно проучване от Йейл изследователите установяват, че зашеметяващите 40% от пациентите с шизофрения или шизоафективно разстройство са левичари.

11 почти незнайни факти за левичарите

Разбира се, това, че сте левичар, не ви обрича на психоза. 

2. Рак на гърдата

В проучване от 2007 г. в Обединеното кралство учените установяват, че жените левичари в постменопауза имат по-висок риск от рак на гърдата, отколкото десничарите. Ако сте левичар и имате анамнеза за рак на гърдата в семейството си, говорете с Вашия лекар за възможностите за преглед.

Отбелязваме Международния ден на левичарите

3. Храносмилателни разстройства

Различно британско проучване от 2001 г. установи, че левичарите имат значително по-висока предразположеност към автоимунни и възпалителни заболявания на червата като болестта на Crohn и улцерозен колит. Всъщност се установи, че 21% от тези с IBD са левичари.

4. Множествена склероза

Друга известна връзка е специфична за левичарите: Според проучване от Харвард, 62% повишен риск от множествена склероза се наблюдава при жени, които са били по природа левичари в сравнение с тези, които са били десничари по природа.

5. Нарушения на съня

Левичарите могат да страдат от нощни събуждания, причинени от периодично нарушение на движението на крайниците - сериозен нарушител на съня. В проучване на Университета в Толедо през 2011 г. на пациенти в клиники за сън, изследователите установяват, че 94% от левичарите са имали движения на крайници от двете страни на телата си, докато са били в сън - в сравнение с 69% от десничарите страдащите от PLMD.

6. Учебни увреждания

Докато, за щастие, преподавателите вече не принуждават учениците да „сменят ръцете“, когато се учат да пишат, нашата образователна система все още може да бъде предубедена срещу десничари и левичари. Причината? Те обработват езика по различен начин от десничарите. В резултат на това „децата амбидекстри (способни и с двете си ръце) имат по-голяма вероятност да имат езикови, схоластични и психични проблеми в детството,които продължават и до юношеството“, според проучване, публикувано в Pediatrics.

Изследователите също така установиха, че при тези деца имат повишен шанс за симптоми на ADHD.

7. Потенциал за печалба

В гореспоменатото си проучване от Харвард през 2014 г. д-р Джошуа Гудман установява, че „левичарите имат 10 до 12% по-ниски годишни доходи от десничарите, голяма част от които могат да се обяснят със забележими разлики в когнитивните умения и поведенческите проблеми“.

Колкото и да звучи тревожно, това не е причина за паника. „Когато хората ме питат за съобщението за вкъщи, аз им казвам, че това ме кара да обърна малко повече внимание на децата си, докато развиват своята способност“, казва Гудман. „И ако се окажат левичари, няма да се притеснявам, но ще следя за някои от другите неща“, които са свързани с левичарството (като затруднения в ученето и ADHD).

11 почти незнайни факти за левичарите

Немалка част от хората по света са левичари. Ще се изненадате, но има някои изключително интересни факти за тях, които може би не знает...

8. Атлетично майсторство

Положителното е, че левичарите имат предимство в спортове като тенис, бокс и бейзбол. Защо? Десничарите не са често обучени да се защитават срещу необичайните си ъгли (помислете за опит да блокирате неочаквано свирепо ляво кроше).

Великият Рафаел Надал - естествено роден десничар - играе с лявата си ръка, за да постигне конкурентно предимство.

9. Социално поведение

В проучване от 2012 г., фокусирано върху връзката между ръцете и личността, изследователи в Нова Зеландия установяват, че „амбидекстерите са по-интровертни“. Така че, макар да сте десничари или левичари, не са имали забележимо отношение към характера на човека, откритите амбидекстери са по-класически срамежливи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно