9 признака на ниско кръвно, на които трябва да обърнете внимание

24147
9 признака на ниско кръвно, на които трябва да обърнете внимание
Снимка: iStock/Guliver

Ниското кръвно налягане може да бъде също толкова опасно за вашето здраве, колкото и високото кръвно.

Ниските стойности на налягането (хипотония) са основателна причина да посетите вашия лекар, освен ако не страдате от хронично ниско кръвно налягане.

Ако забележите някой от симптомите по-долу, вероятно сте хипотоник.

1. Замайване

Замайването и внезапната слабост, които се проявяват най-вече след рязка промяна в положението на тялото, са най-честите симптоми на ниско кръвно налягане. Ако напоследък се оплаквате от чести световъртежи (особено сутрин), непременно посетете вашия лекар.

2. Трудности при концентрацията

Стресът или липсата на сън могат да причинят трудности при концентрацията. Но този проблем може да бъде и симптом на спад на кръвното налягане: кръвта спира да тече в мозъчните клетки и става все по-трудно да се концентрираме.

3. Неутолима жажда

Жаждата, която не можете да утолите, колкото и вода да пиете, също може да е признак за ниско кръвно налягане. Между другото в случая важи и обратното: дехидратацията може да доведе до спад на кръвното налягане.

4. Разфокусирано зрение

Това е не само неприятен, но и много опасен симптом: факт е, че замъгленото или разфокусирано виждане, което се появява поради спад на налягането и намаляване на кръвоснабдяването в зрителните центрове, може да увреди зрението ни. И дори налягането да се възстанови, проблемите със зрението може да продължат. Ето защо е толкова важно да посетите лекар възможно най-скоро!

6 домашни лека за бързо сваляне на кръвното

Куп природни лекове имат отлични антихипертензивни свойства, които помагат за контролиране на кръвното налягане и са незаменими за хипе...

5. Студена и лепкава на допир кожа

При ниско кръвно налягане на първо място тялото се опитва да насочи кръвта към жизненоважни органи и най-често това се случва в ущърб на кръвоснабдяването на крайниците. И това може да доведе до появата на студена и лепкава кожа на ръцете или краката и дори до промяна на нейния цвят до синкав или сив.

6. Ускорен сърдечен ритъм

Когато нивото на кръвното налягане спадне, сърцето не може да получава достатъчно кръв - то се опитва да компенсира нейния недостиг чрез увеличаване на честотата на свиването на сърдечния мускул. В случая трябва да посетите лекар.

7. Умора

Този евтин продукт намалява риска от високо кръвно с 45%

Високото кръвно налягане е често срещано състояние, което засяга повече от 30% от всички възрастни. Ако и вие попадате в тази група, тр...

Умората, при която дори обичайните действия ви отнемат твърде много енергия, може да бъде признак на различни сериозни заболявания - включително симптом на ниско кръвно налягане. Не забравяйте да посетите лекар, ако забелязвате, че започвате да се уморявате по-лесно.

8. Депресия

Недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка може да предизвика появата на симптоми на депресия. Проучване на учени от Trinity College Dublin показва, че ниското кръвно налягане увеличава риска от депресия с 30%. 

9. Гадене или повръщане

Болка в стомаха, гадене или дори повръщане са "класическите" симптоми на хипотония. Проявата им се дължи на факта, че забавянето на притока на кръв води до несъответствие между сигналите от мозъка и сърцето. Ако почувствате нещо подобно без причина, посетете вашия лекар и непременно започнете да следите стойностите на кръвното си налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com