9 важни неща, които трябва да знаете, ако бебето хълца

5974
9 важни неща, които трябва да знаете, ако бебето хълца
Снимка: iStock/Guliver

Майките следят за всякакви промени в своите деца и често са склонни да изпаднат в паника, ако нещо не е наред. Също така, следят и за дишането на своето дете и ако се появи хълцане, то търсят причината за него. В повечето случаи това е напълно нормално явление и в следващите редове ще ви разкрием 9 важни неща, които трябва да знаете, ако детето ви хълца.

Хълцане преди раждането

Да, наистина има такова. Можете да го срещнете и като вътрематочно хълцане. Бъдещата майка може и да не го забележи, но и да усети леки трептения. Това е напълно нормална реакция и показва, че бебето се развива добре. Не зависи от фактори, като харната, които поема бременната или определени течности. 

Средствата при възрастните няма да помогнат

Като възрастни ние задържаме дъха си, пием вода и други методи, за да се справим с хълцането. Тези неща няма да помогнат при бебетата. Напълно нелепо е да карате детето да задържа дъха си или да пие голямо количество вода. Хълцането ще спре от само себе си. 

Поява по време на хранене 

Често това е явление, което се проявява при кърмачетата. Причината е, че те още не могат да контролират дишането и храненето. Друга причина е твърде бързото поемане на храна. Ако това е така, то намалете темпото и изчакайте няколко секунди преди да дадете следващата хапка.

Не давайте храна на хълцащо бебе

Ако го направите, то детето може да се задави. Най-вероятно става въпрос за това, че диафрагмата се е притиснала. Сменете позата, докато видите, че хълцането спира. След това продължете да го храните, докато приключи яденето.

Промяна в режима на хранене

Можете да опитате и това. Давайте по-малко храна, но по-често. Така ще избегнете вероятният вариант детето да поема повече храна от обичайното.

Не правете експерименти

В интернет можете да откриете разнообразни методи за лекуване на хълцане при дете. Не ги правете, защото те са опасни за него. Сред тях са поставяне на влажна кърпа на лицето. Единствено можете да го полюлеете или пък да му направите лек масаж. Така спазмите сами ще спрат.

Температурата на храната

Ако дете е яло нещо охладено, а след това топло, то може да започне да хълца. Разбира се, това е напълно нормално и е хубаво да давате храна, която е с еднаква температура, за да не предизвиквате спазми или неразположения.

Нормално явление 

И възрастните хълцат. При тя дори може да има и спазми. Не е нужно да се притеснявате и изпадате в паника, когато се случи при вас. Затова постъпете така и при детето.

И все пак, ако се притеснявате толкова много, можете да попитате педиатъра си. Това е работата му и няма нищо лошо да сте заинтересовани малко повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com