Продават на търг лични вещи на Стивън Хокинг

1178
Продават на търг лични вещи на Стивън Хокинг
Снимка: Getty Images/Guliver

Аукционната къща Christie's ще предложи на търг лични вещи на прочутия британски учен Стивън Хокинг, сред които екземпляр от докторската дисертация и инвалидна количка на учения, съобщава БГНЕС.

Според AP общо 22 предмета ще бъдат обявени на търга, включително книги, научни статии и награди на Хокинг. Сред тях е и екземпляр от петте съществуващи копия на написаната през 1965 година докторска дисертация на тема "Свойства на разширяващите се вселени", подписана от самия учен и оценена между 130-195 хиляди долара.

10 изумителни и забавни факта за Стивън Хокинг, които може би не знаете

1. Kогато той бил на 9 години, неговите оценки се нареждат сред най-лошите в класа му. С малко повече усилия той успява да ги вдигне до...

На търга ще бъде представен и екземпляр от книгата "Кратка история на времето" с отпечатъка от палеца на Хокинг и сценария на един от епизодите от анимационния сериал "Семейство Симпсън", в който се споменава физикът. Ще бъде изложено и якето, с което ученият участва в документален филм. Една от инвалидните му колички също ще бъде предложена на търга, оценена между 13-19,5 хиляди долара. Получените средства ще бъдат предоставени на благотворителния фонд на Хокинг и Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания.

Стивън Уилям Хокинг почина на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж. Той е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. През 1963 г. е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. 22 години по-късно, след усложнения от пневмония, ученият претърпява трахеотомия, в резултат на което губи способността си да говори и започва да използва синтезатор на реч. Това физическо състояние обаче не попречи на Хокинг да се превърне в един от най-известните учени на нашето време.

Главната област на научните изследвания на Хокинг са космологията и квантовата гравитация и той посвещава много време в изучаване на черните дупки. По-специално, британският физик е автор на теорията за "изпарението" на черните дупки, явление получило названието "лъчение на Хокинг". Ученият е автор на много популярни научни книги, включително "Кратка история на времето", "Черните дупки и младите вселени" и "Вселената в орехова черупка".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com