Ако усетите някой от тези 11 признака, това е знак, че не пиете достатъчно вода

6862
Ако усетите някой от тези 11 признака, това е знак, че не пиете достатъчно вода
Снимка: iStock

Водата е в основата на живата материя. Съдържанието й в телата на хората е средно около 60%. Ето защо, обезпечаването на организма с достатъчно количество вода е от съществено значение за поддържане на добро здраве, тъй като водата участва в процесите на клетъчно ниво, спомага за регулиране на телесната температурата и почиства организма от ненужните отпадни продукти. Проблемът е, че много хора пият вода, единствено когато почувстват жажда или по време на хранене (което е нездравословно, тъй като води до нежелано разреждане на стомашния сок).

Дали функционалните нарушения в организма ви са резултат от недостатъчното количество вода в него може да прецените по следните признаци:

1. Сухота в устата – гърлото е просто „залепнало“ за небцето, копнеж за чаша ледена вода (което ще доведе до смазване слизестите мембрани в устната кухина).

2. Суха кожа – трудно изпотяване поради дехидратирана кожа и затруднено изхвърляне през нея на токсичните продукти.

3. Прекалена жадност – появява се при силна дехидратация на организма вследствие на махмурлук.

4. Сухи очи – придобиване на „кръвожадни“ такива след тежък махмурлук и невъзможност за плачене поради липсва секрет от слъзните жлези.

5. Болки в ставите – сигнализира за влошено триене поради недостиг на вода в ставните връзки, където тя би трябвало да е около 80%; налице са: невъзможност да се извършват резки движения и прогресиращо ставно износване.

6. Видимо намалена мускулна маса – предизвиква „мускулна треска“ или/и травматични възпаления и се дължи на снижено количество на вода в мускулите, където тя е доминиращата съставка.

Не бързайте да пиете вода с лимон, преди да прочетете това

Лимонът с право може да се снарече витаминен коктейл (съдържа витамини, органични киселини, цял комплекс от микроелементи, фибри). Този...

7. Продължително боледуване – резултат от нарушена функционалност на системите, отговорни за прочистване на организма от токсини, които, за да се снабдят с нужната вода, изтеглят такава от кръвта.

8. Постоянна умора и летаргия – реакция на дехидратирания организъм да изтегля вода от кръвта, при което транспортът на кислород към клетките се затруднява и възниква комплексно усещане за сънливост, отпадналост и липса на издръжливост.

9. Постоянен глад – като следствие от непроизволната реакция на организма при липса на достатъчно вода в него. Задоволяването на „вълчия апетит“ води до куп здравословни проблеми. Решението е гладът да се „затисне“ с пиене на повечко вода.

10. Храносмилателни проблеми – следствие от прекалено сгъстяване на стомашните киселини при липсата на достатъчно вода. За разреждането на киселините е достатъчно изпиването на чаша вода преди хранене.

11. Преждевременно състаряване – появява се като комплексно усещане и е резултат от понижена способност на организма да задържа необходимото количество вода за нормалното си функциониране. Необходима е решителна промяна в питейния воден режим – изпиване на минимум 2 л вода дневно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...