Археолози откриха гроб дете "вампир" в Италия

21109
Археолози откриха гроб дете "вампир" в Италия
Снимка: БГНЕС

Група археолози от Италия и Съединените щати откриха в древно гробище в италианския регион Умбрия останките на дете, за което се предполага, че е починало от малария и е погребано с камък в устата си според специален ритуал, известен като "погребение на вампир", съобщава уебсайта на университета в Аризона.

Групата археолози от Италия, университета в щата Аризона и университета в Станфорд са провеждали разкопки в детско гробище от V век в италианската община Луняно ин Таверина. Според учените местните жители са вярвали, че ако погребат починалия от малария с камък в устата си, той "няма да може да възкръсне от мъртвите и да разпространи болестта сред живите".

Кмет и крупни бизнесмени са сред 18 арестувани в Италия за връзки с мафията

Италианската полиция задържа 18 души по подозрение за участие в мафиотската групировка Ндрангета в област Калабрия в южната част на стр...

"Никога не съм се срещал с нещо подобно. Това е невероятно страховито и странно. Тук наричат това "вампира на Луняно ", каза археологът и професор в университета в Аризона Дейвид Сорен.

Гробището в Луняно ин Таверина се счита за уникално от археолозите. По-рано те откриха там необичайни гробове на деца и бебета, погребани с останките на животни, с бронзов котел, напълнен с пепел или с камъни, привързани за ръцете и краката на мъртвите.

"Ние знаем, че римляните са прибягвали до магьосничество, за да запазят "злото" в тялото на починалия", каза Сорен. Той обясни, че в случая на въпросното гробище "зло" означава малария. ДНК тестовете на някои от откритите кости потвърждават теорията на археолога.

Според ръководителя на разкопките Дейвид Пикела находката ще позволи на учените да разберат повече не само за сериозната епидемия от малария, пред която Умбрия се е сблъскала преди около 1500 години, но и за това как местното население се е опитвало да се бори с болестта.

Берлускони ще се кандидатира за евродепутат, за да "спаси Италия"

Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони възнамерява да се кандидатира на изборите за Европарламент, предава „РАИ...

"Вампирски погребения" вече са открити както в Италия, така и в чужбина. През 2009 г. във Венеция сред останки от XVI век е открит скелет на възрастна жена с камък в устата, наречен "вампирът на Венеция". През 2017 г. в английския окръг Нортхемптъншир археолозите откриха останките на мъж, датиращи от III-IV век, погребан с лице надолу с камък в устата си.

*Информация РИА Новости, БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Напукани устни – как лесно можем да се справим с тях?

Жена заведе труп в клон на банка, за да изтегли заем

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com