Аспиринът може да бъде животоспасяващ в 25 до 30 % от случаите на сърдечен удар

5592
Аспиринът може да бъде животоспасяващ в 25 до 30 % от случаите на сърдечен удар
Снимка: iStock/Guliver

Събуждането посред нощ с усещане за дискомфорт може да се случи поради няколко причини, включително тревожност и пристъпи на паника. В случай на фамилна анамнеза за сърдечни пристъпи или попадате в рисковата категория, лекарите препоръчват незабавно да се консултирате с лекар. Рисковата категория, разбира се, включва диабетици, пациенти с високо кръвно  и пушачи.

Болката в гърдите се появява често заради газове и киселинност. Тя много прилича на тази, причинена от инфаркт. Но ако продължи повече от половин час, препоръчително е човек да отиде веднага до близката болница и да направи ЕКГ.

Това важи само, ако болката е непоносима. Ако болката е била остра, но е изчезнала в рамките на пет минути, тогава има вероятност това се дължи на газ.

В случай, че няма болка в гърдите и само чувство на дискомфорт, трябва да знаете дали преди това сте имали паник атака. Ако не, тогава това е предупредителен знак за сърдечен удар.

В такава ситуация е нужно да се съсредоточите единствено върху получаването на първа помощ, тъй като при сърдечен удар времето има значение. Ако човек получи помощ навреме, възстановяването е по-бързо. Колкото по-късно достигнете болницата, организмът ще реагира по-бавно на лечението.

Ако поради някакви неизбежни обстоятелства не можете да стигнете до болница, тогава трябва да си починете колкото е възможно повече и да вземете аспирин.

Аспиринът в такива случаи може да се окаже животоспасяващо лекарство в повече от 25-30 % от случаите, тъй като той разрежда кръвта и може да помогне за премахване на запушването. Това е препоръчително само ако закъснявате с пристигането в болницата и трябва да се разбира само като първа помощ.

Сърдечните пристъпи засягат все по-млади хора и вече не се ограничават до определена възрастова рискова група.

Препоръчително е да се води здравословен начин на живот, за да може да се минимизира риска от поразяването от сърдечен удар. Добре е да не се прекалява  с вредните храни, алкохола и цигарите. Те допълнително натоварват сърцето и предизвикват запушване на кръвоносните съдове.

Не разчитайте на домашни лечение и непрекъснато приемане на аспирин, мислейки си, че ще се излекувате с него.  В случай на продължителна болка в гърдите или дискомфорт, задължително потърсете лекар. .

Не отлагайте лечението. Идете в близката болница, ако усетите риска от инфаркт. Както вече подчертахме, аспиринът е средството, което може да успокои състоянието докато достигнете болничното заведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com