Билката невен – топ ползи и начин на употреба

24305
Билката невен – топ ползи и начин на употреба
Снимка: zoosnow/Pixabay

Невенът е една от най -популярните билки, които се използват при заболявания и възпаления на кожата. Действието на невен може да се използва при различни заболявания, тъй като има противовъзпалителни, противогъбични, спазмолитични и холеретични свойства. Можете да го използвате като инфузия, чай или мехлем. Освен това се използва и в козметиката.

Какво е невен?

Невен (лат. Calendula officinalis) е едногодишно много популярно декоративно градинско растение, но и билково растение , едно от най-известните.Невенът има повдигнати, разклонени стъбла с височина 20-50 см и ланцетни листа. По върховете на стъблата се образуват жълти или оранжеви съцветия - кошници с диаметър 2–5 cm. Невенът цъфти от юни до септември.

Невен - свойства и приложение

Невенът е една от най -популярните билки, използвани при кожни заболявания и възпаления. Билковата суровина е сушени кошнички от невен или сушени езикови цветя.

Цветовете се берат, докато цъфтят и се сушат в естествени условия в проветриво и засенчено помещение или в сушилня при температура 35-45 градуса по Целзий.

Невенът има противовъзпалителни и противогъбични свойства, ускорява зарастването на рани . В допълнение, той има диастоличен и холеретичен ефект. Използва се външно при възпаление на кожата и лигавиците на устата и гърлото, трудно зарастващи рани и разширени язви на краката .

Вътрешно невенът се използва при язва на стомаха и дванадесетопръстника , гастрит и чревни заболявания на жлъчния мехур . Невенът е включен в много готови лекарствени препарати. Той е високо ценен и в козметиката.

Невен - мехлем

Мехлемът от невен се използва при кожни лезии. Може да се използва при всякакви драскотини, натъртвания, кожни възпаления, хемороиди , измръзване , обриви и изгаряния на кожата. Използва се и за ускоряване на зарастването на следоперативни рани .

Екстрактът от невен се използва и в козметиката. Добавя се не само към лечебни мехлеми, но и към кремове, лосиони за тяло, тоници, душ гелове и др.

Невен - чай ​​и запарка

Чаят от невен може успешно да се използва при възпаление на стомаха, черния дроб, дванадесетопръстника и червата. Помага и при болезнени менструации и нередовен менструален цикъл . Чаят от невен може да се купи в аптека или магазин или да се приготви у дома. Достатъчно е да излеете две чаени лъжички изсушена вода с вряла вода и да я оставите да ври няколко минути.

Струва си да се знае, че екстрактът от невен се използва като съставка в препарати за борба с устойчивите симптоми на менопаузата.

Невен гаргара работи добре в случай на възпаление на устата и фарингит . Как да направите такова изплакване? Една супена лъжица сушени люспи от невен е достатъчна, за да се излее чаша вряща вода и да се остави да се запари, покрита, за около 10 минути, след което се отцежда. Пийте по половин чаша два пъти на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com