Българите пият бира колкото белгийците и холандците

3134
Българите пият бира колкото белгийците и холандците
Снимка: Actualno.com

Българите пият толкова бира, колкото консумират белгийците и холандците. Далеч сме по потребление на пиво обаче от чехите и германците.

Това стана ясно от думите на Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите у нас.

Бира вместо вода: алкохолната магистрала в Белгия

Тесните улици на средновековните европейски градове са прекрасни за разходки, но ето че за съвременния транспорт не са много подходящи....

На днешната пресконференция, посветена на отбелязването на 135 години пивоварна индустрия в България, Радомирова подчерта, че се наблюдава спад на пиенето на бира от пластмасови бутилки, а стъклото остава като класика в предлагането на пивото.

През последните пет години са позиционирани над 42 марки и разновидности на бира от страна на пивоварите у нас. За първите шест месеца на тази година най-активните консуматори на бира са били в Русе следвани от Монтана, Плевен и Бургас.

Точно 50 години след първата пастьоризация на пиво, вече с новите технологии се прави качествена непастьоризирана бира, стана ясно още на пресконференцията.

Членовете на Съюза на пивоварите у нас се похвалиха, че произвеждат 99% от пивото в страната, а инвестициите в сектора са от порядъка на 1 млрд. и 130 милиона лева.

Човешкият капитал и работната заетост в бранша са сред основните ценности в този бизнес, изтъкнаха българските пивовари.

Русия забранява със закон големите разфасовки бира

Русия предприема мерки, за да ограничи т.нар. "бирен алкохолизъм". Следвайки образно максимата на Сталин няма човек, няма проблем, руск...

Стана ясно, че след много тежките 2011 г. и 2012 г. пазарът се възстановява и производството тръгва нагоре. На глава от населението у нас се падат по 73,5 литра бира, посочиха още участниците на пресконференцията.

На проведената днес среща стана ясно, че пряко заетите хора в бранша са 2 400 човека. Индиректно заетите са 7 800, а заетите места в услугите, търговията и туризма свързани с пивоварството са 26 200 човека. 

29 асоциации членуват в Европейското сдружение на пивоварите. По изчисления в европейските държави се осигуряват два милиона работни места, свързани с пивоварната индустрия, което е 1% от всички работни места в Европа.

Тези резултати представи Пиер-Оливър Бержерон - генерален секретар на пивоварите на Европа.

Една-две бири на ден предпазват от инфаркт

Една или две бири на ден могат да предпазят сърцето от инфаркт, посочват изследователи, цитирани от британския в. „Индипендънт&ld...

Стара е историята на пивоварстото по нашите земи. Дори по времето на неолита се е произвеждало пиво, разказаха участниците в събитието.

Модерното развитие на пивоварстовто се развива веднага след Освобожднието на страната и се превръща в своебразен коридор, който свързва България с Европа.

Пресконференцията бе посветена на 25-годишнината на Съюза на пивоварите в България, 135 години от началото на българската пивоварна индустрия и 60 години от развитието на пивоварната наука у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com