Четири непознати крепости в България, които да открием през нашата ваканция

11575
Четири непознати крепости в България, които да открием през нашата ваканция
Снимка: iStock/Guliver

Есента вече все по-осезаемо влиза в нашето ежедневие, но топлите уикенди не са рядкост и е добре да ги използваме докато можем. В тази статия подбрахме за вас четири крепости от славното минало на България, които считаме, че трябва да бъдат посетени задължително от всеки един човек. А ако вече сте били там - защо да не повторите това чудесно изживяване и не заведете някой свои близък, който не познава тяхната магична красота? Повечето от тях са непознати и със сигурност ще са любопитно преживяване за всеки, който е посетил Овеч, например. Ето и кои са крепостите, които попаднаха в нашата класация: 

Крумово кале (Мисионис)

Най-близкият голям град е Търговище, а за да стигнете до нея се отбива от пътя за град Варна. Самото име на крепостта се свърза с победата на Крум над Никифор, която е една от най-славните в родната история. Самата крепост е била създадена през 5-ти век като укрепление в защита на Византия, но през периода 7-10-ти век е прабългарско селище, което се развива активно. Ще видите останки от базилики, една, от които доста запазена и до наши дни. Любопитно тук е наличието на цял болярски квартал, в който археолозите са намерили интересни предмети и находки за това място. 

Петричко (Петрич кале)

Името може да ви подведе - тази крепост се намира до гара Разделна, а най-близкото населено място е едно село, което носи името Белослав. Самата крепост предлага страхотни живописни гледки от своите площадки. Крепостта датира от пети век и продължава своето съществуване чак до 15-ти! Цели десет века тя е стояла и е служила за отбранителна сила на господарите на земята ни. Интересно е, че тя е част от основните фортификации на Първото българско царство. Мястото е пропито с история и определено си струва да се посети. Може да се лутате малко докато го намерите, но определено си струва да се види. 

Анево кале (крепост Копсис)

Ако търсите изживяване от приказките, то това определено е крепостта Копсис, която се нарича още Анево кале. Тя е една от най-запазените у нас и се намира в близост до град Сопот. Можете да комбинирате родното място на Иван Вазов с посещение до тази уникална крепост и наистина да се върнете назад във времето. Важно е да знаете, че тя се намира на над 800 метра надморска височина, не е туристически обособена и трябва подходяща екипировка - удобни обувки, спортно облекло, раница и т.н. Табели също липсват и е добре да питате местните в близкото село Анево за напътствия. Струва си да се подложите на прехода от малко над час и половина, за да видите една от най-уникалните крепости и гледки в България. 

Момчиловата крепост

Нямаше как да пропуснем и Родопите в тази класация! Момчиловата крепост се намира до село с интересното име Градът, в област Смолян. Тя е свързана с Момчил юнак и легендата за него. Може би е най-позната в този списък, но често е пренебрегвана заради други по-известни места в България. Гледките, които предлага са уникални и спиращи дъха. Самата крепост е била обитавана през Първото, а след това и през второто Българско царство. Съществува до 14-ти век когато е завладяна и опожарена от османските нашественици. Крепостта е добре устроена и в близост има паркинг. Ако обмисляте да посетите Смолянско, считаме, че това е задължителна дестинация. 

Заглавна снимка: Pixabay

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Няколко причини, поради които котките "месят" с лапите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com