Да се научим на доверие

51183
Да се научим на доверие

Без доверие няма любов. А какво да правим ако вече няколко пъти са ни предавали и от доверието ни не е останало нищо? Статистиката „говори“, че 79% от семействата имат проблем с доверието. Как да се научим да се доверяваме?

Първо разберете какво ви пречи да се доверявате? Тревога, страх, неуспешен минал опит, съмнения – този списък може да попълните сами. Почти всеки човек се е сблъсквал с недоверието, коментира руският психолог Инга Адмиралская. Какво точно „отнема“ доверието в отношенията - близостта, радостта, възможността да приемате помощ, да се опрете на другия и т.н.

Недоверието действа разрушително и ако искате да се избавите от него опитайте се да направите следното: всеки път, когато усетите, че проявявате недоверие, веднага си задайте въпроса: “Какво става? Защо точно сега изпитвам недоверие към него/нея? Наистина ли е направил нещо, което ме смущава или се самонавивам - в мен се обаждат обидите и разочарованията от миналото?“
Ако наистина ви е разстроило конкретно действие на партньора ви, внимателно го попитайте какво е имал предвид, когато е направил или казал това, което е предизвикало недоверие у вас.


Тази процедура се нарича проверка на реалността. Тя помага да се тества каква е „жизнеспособността“ на подозренията ви, отнасят ли се към дадена конкретна ситуация или са плод на въображението ви.

Всички хармонични отношения се градят на доверието, добавя психологът Мария Разбаш пред lady.mail.ru . Ако искате да доверявате на някого, то вие трябва да се опитате да:

1.    Научете се да виждате само отношенията, в които се намирате в момента. Забравете миналия си опит, особено негативния. В крайна сметка с нас често се случва това, от което се страхуваме – неслучайно някои определят мисълта като материална.
2.    Не е нужно във всяка ситуация да виждате признаците за изневяра. Понякога закъснението може да е просто закъснение. Ако не ви е вдигнал веднага телефона, то наистина е бил при шефа.  Не му искайте отчет.
3.    Не поставайте парнтьора си в оправдателна позиция. Не го карайте непрекъснато да ви се „отчита“ за всяка крачка. Постоянните ви упреци: „Пак ли с Мимчето обсъждахте доклада?“ може да доведат до мисълта, че Мимчето наистина заслужава особено внимание. Защо да засилвате интереса към други обекти?
4.    Ако искате доверие, изхождайте от това, че партньорът ви е напълно честен с вас. Престанете на проверявате телефона му за опасни СМС-и и обаждания. Това е много унизително, като за него, така и за вас.
5.    В сложни ситуации често чувството за хумор идва на помощ. По-добре реагирайте с шега, отколкото със скандал.
6.    Старайте се да виждате в парнтьора си добрите му качества и да му говорите за тях. Акцентирайте на това, че му имате доверие. Така по-лесно ще настроите и него за едни открити и честни отношения.

Имайте предвид, че неоснователните подозрения може да станат сериозен повод за партньора ви, да направи нещо нередно. Логиката на подсъзнанието в случая работи така: подозират ме, поне да има за какво!

Какво означават случайните ни грешки?

Объркваме само една буква и СМС-ът вече придобива двусмисленост.  Кликаме бързо с мишката и писмото отива до друг получател&hellip...

Вижте още интересни статии в СРодители

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com