Десет храни, които забавят стареенето

10140
Десет храни, които забавят стареенето
Снимка: iStock

Искате да изглеждате млади и красиви на всяка възраст и да бъдете здрави и активни възможно най-дълго. Нека ви кажем, кои продукти помагат най-много за това.

1. Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти, които предотвратяват клетъчната смърт и следователно забавят процеса на стареене. Също така, зеленият чай е добър, защото предпазва от сърдечни заболявания, ускорява метаболитните процеси в организма, укрепва кръвоносните съдове.

2. Сьомга и други мазни риби

Мазните риби насищат тялото с полезни омега-3 мастни киселини, които предпазват сърдечно-съдовата система и забавят процесите на стареене. Рибата също е отличен източник на протеини. Когато рибата се включи в диетата, хормоналният фон се подобрява по-добре, скоростта на метаболизма се увеличава.

3. Броколи

Зелето съдържа огромно количество биологично активни вещества - витамини, минерали, аминокиселини. Много научни изследвания потвърждават, че броколите забавят процеса на стареене. Съдържащият се в това зеле компонент NMN (никотинамид мононуклеотид), също предотвратява зрителното увреждане, бори се с натрупването на мазнини и подобрява функцията на черния дроб. Редовната консумация на броколи подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт.

Храни богати на мелатонин - хормонът на младостта и жизнеността

Мелатонинът е хормон, произвеждан в човешкото тяло. Той има важен ефект, върху хората. Грижи се за организма, като регулира кръвното, щ...

4. Авокадо

Този екзотичен плод е истинско хранилище на витамини, аминокиселини и антиоксиданти. Основните полезни свойства на авокадото са в намаляване риска от атеросклероза. Съдържащите се в плодовете вещества дават подчертан анти-ейдж ефект. NMN (нуклеотид) предотвратява натрупването на излишно телесно тегло. Витамин В помага на нервната система да функционира правилно. Витамините А, С, Е осигуряват профилактика на рака.

5. Домати

Най-важното хранително вещество в доматите е ликопенът. Той се бори с образуването на ракови клетки, както и укрепва сърдечно-съдовата система и дори предотвратява наддаването на тегло.

6. Облепиха (сибирски ананас)

БАБХ с проверки в детските кухни и столовете в училищата

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверки в детските кухни майки и училищни столови бюфети, както и всички...

Тези зрънца съдържа големи количества витамин А. Той ускорява окислително-възстановителните процеси в тялото. Ето защо, яденето на морски зърнастец ще помогне за забавяне на стареенето на кожата и ще поддържа очите здрави.

7. Ядки

Ядките съдържат наистина рекордни количества протеини, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти . Много проучвания вече показват, че яденето на шепа ядки всеки ден може да помогне за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания.

Бадемите съдържат витамин Е, магнезий, фитинова киселина, която подобрява функционирането на имунната система. Орехите запълват липсата на желязо, затова се препоръчва да ги ядете след сериозно заболяване. Те също така подобряват настроението и облекчават депресията.

8. Кресон

Папа Франциск: Сексът с любим и добрата храна са "божествени"

Удоволствията от половия акт с любим човек или добрата храна са „божествени“, каза папа Франциск. Това съобщава АФП с позов...

Тези листа съдържат много калций, калий, магнезий, фосфор, витамини А, С, Р, В1 и В2, каротин. Благодарение на използването и в салата се намалява броят на уврежданията в ДНК клетките и процесът на стареене се забавя. Кресонът също помага за профилактика на рака, укрепва кръвоносните съдове и помага за справяне със стреса.

9. Цитрусови плодове

Някои от най-добрите храни против стареене са цитрусовите плодове - лимони, портокали, лайм, грейпфрут, мандарини. Те имат добър ефект против стареене. Витамин С се бори с инфекциите и ограничава възпалението. Цитрусовите плодове са полезни за ендокринната система, помагат при разграждане и имат благоприятен ефект, върху състоянието на нервната система.

10. Фурми

Фурмите също са богат източник на голямо разнообразие от хранителни вещества. Тези сладки плодове съдържат триптофан, който подобрява настроението и спомага за стабилизиране на психиката, глутаминова киселина , която стимулира стомашно-чревния тракт, и никотинова киселина, която помага за възстановяване на увредените клетки. Общо фурмите съдържат 23 аминокиселини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com