Днес изневярата е позволена. Вижте защо...

26614
Днес изневярата е позволена. Вижте защо...

Днес празнува Спасовден! Според традициите, ако жената зачене на празника, се смята, че това е станало по магичен начин и не се тълкува като прелюбодеяние

Един от известните български изрази е: "Те ти, булка, Спасовден!" Замисляли ли сме се обаче, какво значи?

3-те зодии, от които трябва да ПАЗИТЕ любимия си човек

Е, има зодии, които обичат да си присвояват чуждото. По-сладко е и завоеванията се отразяват добре на самочувствието им. Ето кои са те:...

Той идва от народния обичай за лекуване на безплодие. Според народните вярвания изневярата на Спасовден не се брои за кръшкане. Жена и мъж, които нямат кръвна връзка, трябва да преспят под самодивско цвете. Двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и се заемат с основната задача. Около полунощ те трябва да лежат под самодивското цвете, познато като росен, и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 ч. през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад.

Смята се, че безплодието остава под росена. У дома никой, нито дори съпругът й, нямал право да пита жената какво се е случило. Ако все пак някой се осмели да попита дали е имало секс, жената трябвало да се направи, че не чува. Според разказите от различни краища на България почти без изключение бездетните жени раждали след 9 месеца. Затова позволената изневяра срещу Спасовден се почитала и векове наред традицията не се прекъсвала.

Ако жената зачене в нощта преди Спасовден, се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com