Доказаха ползите за здравето от яденето на пица

1703
Доказаха ползите за здравето от яденето на пица
Снимка: iStock/Guliver

Пицата, една от най-популярните храни в света, е обичана от хората по цялата земя. Само в Америка за година се продават приблизително 3 милиарда пици! Това е мнооого пица!

В допълнение към популярността на храната и нейния вкус, пицата има много предимства, които могат да ви помогнат да сте здрави. Ето някои от невероятните ползи за здравето, които консумацията на пица може да ви осигури.

Пицата не е пържена храна

Любимата пица разкрива характера ви

За индивидуалните характеристики на човек може да се съди по предпочитанията му към определени плънки за пица, твърди британски експерт...

Пицата е относително проста и бърза храна за приготвяне. Това, обаче, е много по-здравословен вариант от другите бързи храни, които се предлагат в обществени заведения за хранене. Това се дължи до голяма степен на факта, че за разлика от много други опции за бързо хранене, пица не се пържи, а се пече.

Пържената храна, която обикновено се преработва, може да бъде нездравословна за човешкото тяло. Пържената храна може да доведе до проблеми като наддаване на тегло, повишено кръвно налягане, развитие на диабет и увеличаване на риска от сърдечни заболявания. Пицата, от друга страна, може да защити сърцето ви заради хранителните вещества, които тя осигурява.

Здравословни съставки

Едно хранително вещество, за което е доказано, че има ползи за здравето на сърцето, е ликопенът. Ликопенът се съдържа в доматите, които са една от основните съставки в повечето пици. Нещо повече, нивата на ликопен са по-високи, когато се готви домат, например за създаване на соса за пицата, и това може да бъде от полза за тялото ви. Ликопенът също има важна роля в борбата с рака, както и притежава голени ползи за костите и кожата.

Направете своя собствена пица или си купете пици с пресни съставки

Най-вкусното тесто за пица, почитано в цяла Италия

Обичате ли да похапвате пица? Жадувате ли за онзи тънък и хрупкав блат, гарниран с любимите ви продукти? Истинското италианско тесто за...

Голямо предимство при приготвянето на пица е, че можете бързо да приготвите питателна храна, като добавите здравословни топинги. Като добавите зеленчуци, например, ще осигурите на тялото си витамини и основни хранителни вещества, за да поддържате тялото си силно и здраво. Дори сиренето в пицата може да осигури хранителни вещества като калций и протеини.

Важно е да имате предвид, че независимо дали правите домашна пица или ядете навън, в специализирано заведение, пресните съставки ще бъдат основната причина храната ви да бъде или да не бъде здравословна. Уверете се, че знаете какво поръчвате и че се доверявате, че съставките, които ядете, са здравословни.

Например, ако печете собствена пица, помислете за добавяне на здравословни сосове, направени лично от вас по рецептата на баба или мама. Така ще можете да бъдете уверени, че ще консумирате пресни съставки.

Не се притеснявайте и яжте смело кората!

И накрая, заслужава си да се спомене, че яденето на кората от пицата също може да бъде доста полезно заради антиоксидантите, които се намират в тестото, от което е направена!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Щипка на прозореца? 7 лайфхака, за които може би не знаете

Как да боядисаме яйца за Великден без химия: Начините, за които никога не сте чували

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно