Домашни рецепти срещу гъбички по ноктите

37438
Домашни рецепти срещу гъбички по ноктите
Снимка: iStock/Guliver

Онихомикоза - така са известни в медицината гъбичните инфекции на ноктите на краката и ръцете. Те предизвикват промяна на цвета на засегнатия нокът, неговото отслабване и обелване.

Гъбичките се развиват с невероятна лекота и са разпространени в целия свят. Те засягат около 4 % от населението, предимно мъжете.

Обикновено гъбичните инфекции се развиват по ноктите на краката, отколкото по ръцете поради носенето на чорапи и обувки, или ходенето и престоя на влажно и горещо място, което подпомага и насърчава растежа на гъбичките.

Без значение дали са върху ноктите на краката или ръцете, това е много неприятен, досаден и упорит проблем, който отслабва целия нокът.

Лечението на гъбички е адски досадно нещо и изисква повече време, докато започне да действа ефективно. Гъбичките за много упорити и трудни за преборване.

А вие страдате ли от появата на гъбични инфекции? 

Нека разгледаме няколко основни домашни средства, които сериозно биха ни помогнали да се преборим с този проблем.

1. Ябълков оцет

Неговата киселинност е много мощно оръжие, което помага за отстраняването на гъбички по ноктите. Той помага за регулирането на ф на кожата, като изменя условията, от които се нуждае гъбата за да може да се размножи.

Две равни части ябълков оцет и вода се смесват и в полученото се накисват пръстите на краката или ръцете в продължение на 15-тина минути. След което добре се подсушава мястото и се слага обичайният овлажнител.

2. Чесън

Той е популярен за много лечения, но също така е ефикасно средство за лечение на гъбичните инфекции по ноктите. Притежава много важни антимикробни и антибиотични свойства, които помагат за премахването на гъбички и микроби, причиняващи инфекции.

За да има силен ефект, натрошете 8-10 скилидки чесън в паста, поставете ги в съд с топла вода и оставете за престой за 4-5 минути. След това намажете засегнатите области в продължение на 15 минути.

Друг алтернативен вариант е да смесите получената чеснова паста със зехтин и да приложите сместа върху ноктите, но в този вариант трябва да изчакате 30 минути, преди измиване и подсушаване.

3. Кисело мляко

Едва ли много от вас знаят, че активните бактериални култури, който има в киселото мляко и са известни като пробиотици, помагат при лечението срещу гъбични инфекции.

Киселото мляко се нанася с тампон върху засегнатите зони и се оставя така до пълното изсъхване, преди да се изплакнете с топла вода.

4. Сода за хляб

Тя е кисела и също може да ви помогне много в борбата срещу неприятните гъбички, както и други подобни микроорганизми.

Пригответе си паста от сода за хляб и лимонов сок и директно я нанесете върху поразените места. 

Може също така с хлебната сода да поръсите вътре в обувките си, за да елиминирате и всякакви бактерии, които живеят там. 

5. Лимонов сок

Неговите противогъбични и антибиотични свойства го правят силен съюзник, когато вече сте се хвърлили в борбата с гъбичните инфекции и той може да реши завинаги този проблем.

Изстискайте от няколко лимона сока и намокрете с него засегнатите места. Може с резен лимон за разтърквате директно ноктите.

6. Масло от чаено дърво

Това масло има антисептични свойства и също може да подобри здравето на краката и ръцете, докато премахва всякакви видове микроорганизми.

Използването на едва 10%  масло от чаено дърво може да бъде не по-малко ефективно, колкото всякакви видове кремове против микоза.

Ако го прилагате чисто, /става въпрос за 100% концентрация/, по два пъти на ден върху засегнатите зони, това може да подобри цялостното състояние след 3 месеца на редовна употреба с цели 56%, а до края на 6-тия месец до 60%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно