Домашни рецепти срещу гъбички по ноктите

37438
Домашни рецепти срещу гъбички по ноктите
Снимка: iStock/Guliver

Онихомикоза - така са известни в медицината гъбичните инфекции на ноктите на краката и ръцете. Те предизвикват промяна на цвета на засегнатия нокът, неговото отслабване и обелване.

Гъбичките се развиват с невероятна лекота и са разпространени в целия свят. Те засягат около 4 % от населението, предимно мъжете.

Обикновено гъбичните инфекции се развиват по ноктите на краката, отколкото по ръцете поради носенето на чорапи и обувки, или ходенето и престоя на влажно и горещо място, което подпомага и насърчава растежа на гъбичките.

Без значение дали са върху ноктите на краката или ръцете, това е много неприятен, досаден и упорит проблем, който отслабва целия нокът.

Лечението на гъбички е адски досадно нещо и изисква повече време, докато започне да действа ефективно. Гъбичките за много упорити и трудни за преборване.

А вие страдате ли от появата на гъбични инфекции? 

Нека разгледаме няколко основни домашни средства, които сериозно биха ни помогнали да се преборим с този проблем.

1. Ябълков оцет

Неговата киселинност е много мощно оръжие, което помага за отстраняването на гъбички по ноктите. Той помага за регулирането на ф на кожата, като изменя условията, от които се нуждае гъбата за да може да се размножи.

Две равни части ябълков оцет и вода се смесват и в полученото се накисват пръстите на краката или ръцете в продължение на 15-тина минути. След което добре се подсушава мястото и се слага обичайният овлажнител.

2. Чесън

Той е популярен за много лечения, но също така е ефикасно средство за лечение на гъбичните инфекции по ноктите. Притежава много важни антимикробни и антибиотични свойства, които помагат за премахването на гъбички и микроби, причиняващи инфекции.

За да има силен ефект, натрошете 8-10 скилидки чесън в паста, поставете ги в съд с топла вода и оставете за престой за 4-5 минути. След това намажете засегнатите области в продължение на 15 минути.

Друг алтернативен вариант е да смесите получената чеснова паста със зехтин и да приложите сместа върху ноктите, но в този вариант трябва да изчакате 30 минути, преди измиване и подсушаване.

3. Кисело мляко

Едва ли много от вас знаят, че активните бактериални култури, който има в киселото мляко и са известни като пробиотици, помагат при лечението срещу гъбични инфекции.

Киселото мляко се нанася с тампон върху засегнатите зони и се оставя така до пълното изсъхване, преди да се изплакнете с топла вода.

4. Сода за хляб

Тя е кисела и също може да ви помогне много в борбата срещу неприятните гъбички, както и други подобни микроорганизми.

Пригответе си паста от сода за хляб и лимонов сок и директно я нанесете върху поразените места. 

Може също така с хлебната сода да поръсите вътре в обувките си, за да елиминирате и всякакви бактерии, които живеят там. 

5. Лимонов сок

Неговите противогъбични и антибиотични свойства го правят силен съюзник, когато вече сте се хвърлили в борбата с гъбичните инфекции и той може да реши завинаги този проблем.

Изстискайте от няколко лимона сока и намокрете с него засегнатите места. Може с резен лимон за разтърквате директно ноктите.

6. Масло от чаено дърво

Това масло има антисептични свойства и също може да подобри здравето на краката и ръцете, докато премахва всякакви видове микроорганизми.

Използването на едва 10%  масло от чаено дърво може да бъде не по-малко ефективно, колкото всякакви видове кремове против микоза.

Ако го прилагате чисто, /става въпрос за 100% концентрация/, по два пъти на ден върху засегнатите зони, това може да подобри цялостното състояние след 3 месеца на редовна употреба с цели 56%, а до края на 6-тия месец до 60%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 април /валутен калкулатор/

6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно