Дори една малка грешка може да ПРОВАЛИ всяко ястие с кайма 

9716
Дори една малка грешка може да ПРОВАЛИ всяко ястие с кайма 
Снимка: https://pixabay.com

Мляното месо е много популярна съставка в много ястия. Каймата може да бъде страхотно допълнение към пастата, спагетите, а от нея можем да приготвим и прекрасни кюфтета. Въпреки това е не е рядкост хората да правят някои грешки при работа с месо.

Паста с кайма, руло Стефани, гювеч, кюфтета и други ястия за обяд или вечеря се харесват много хора. Изглеждат лесни за приготвяне, но дори и една малка грешка е достатъчна, за да направят ястията с кайма невкусни.

Как да избегнем ситуация, при която вместо сочни смлени кюфтенца ще получите такива, които са прегорели отвън и сурови отвътре? И по-важното, как да предотвратим отравяне и неприятни последици за здравето?

Изберете правилното месо

Можете да направите първата грешка още в магазина, като изберете месо със съмнително качество. В този случай предлагането на най-ниска цена за съжаление може да не доведе до добри резултати - по-добре е си купувате месо от доказан източник, независимо от цената.

Най-сигурният вариант е да си купим месо на парче, което ще смелим по-късно вкъщи или да поискаме да ни го смелят в магазина. В този случай можем да изберем най-крехкото и пресно парче, по което няма жълта мазнина и не е прекалено сухо. Струва си да запомните, че смляното месо е най-добро, когато е от малко по-тлъсто месо, например свински врат или плешка.

Все пак, ако решите да закупите готово месо, вече смляно и пакетирано, не забравяйте да прочетете внимателно етикета. Изберете тези, които имат 100 процента месо (или малко по-малко) и малко количество сол.

Не мийте месото преди обработка

Миенето на месо под чешмата за съжаление е обичайна практика в нашите домове. Това е сериозна грешка! По този начин караме бактериите често да попадат върху повърхностите, които използваме при приготвяне на храна, например върху маса или дъска.

Така се прави перфектната кайма за вкусни пържени кюфтенца

От овкусяването на каймата зависи какви ще бъдат кюфтенцата, когато ги поднесете на трапезата си и дали останалите ще ахнат от удивлени...

Измиването на месото също не е препоръчително, когато планирате да го замразите. Тъй като водата е чудесна среда за размножаване на бактерии, измитото месо ще се развали по-бързо във фризерното отделение.

Недейте да покривате мокрото месо

За щастие това не е сериозна грешка, която може да навреди на здравето ни, но определено ще се отрази на външния вид на ястието и на вкуса му. Ако приготвяте кюфтета, които искате да покриете, подсушете месото с хартиена кърпа. Така ще избегнете риска каймата да се разпадне.

Не пържете цялата кайма наведнъж

Често правим тази грешка, когато купуваме предварително пакетирана кайма. Когато приготвяме например сос за паста или гювечи, автоматично ги изхвърляме изцяло от опаковката в тигана. В него обаче има много вода, която ще изтече от месото, когато влезе в контакт с тигана. Ако сложим твърде много кайма в тигана, тя ще започне да ври в соковете, която е пуснала.
Много по-добре е месото да се слага в тигана на партиди - тогава ще се изпържи бързо и ще запази структурата и соковете си вътре. Ако в тигана има твърде много течност, е добре да излеете излишното в мивката.

Най-важните неща за каймата, които всяка домакиня трябва да знае

Каймата е продукт, който е сравнително евтин и можем да си го позволим. Ако знаем как правилно да я сготвим, бихме могли да сътворим чу...

Запържете месото в предварително загрят тиган

Честа грешка е пърженето в тиган, който не е много горещ. Заплашва да "изпие" мазнината, върху която пържим - тогава каймата ще стане мазни и неапетитни, лишена от хрупкава покривка. Загрейте добре тигана с олиото и след това запържете месото. Соковете ще останат вътре, а отгоре ще се образува хубава коричка.

В същото време избягвайте пърженето на най-висока мощност – това може да направи кюфтенцата загорени отвън и сурови отвътре. По същия начин рискувате да изпържите зле замразени кюфтета от хладилника. По-добре изчакайте около 15 минути, докато месото се затопли до стайна температура.

Прост трик за проверка на температурата на масло без термометър е внимателно да хвърлите малко галета в маслото - буквално няколко трохи. Ако започнат да цвърчат, температурата е подходяща.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...