Егоизмът е полезен

4182
Егоизмът е полезен
Снимка: iStock/Guliver

Според много теории да си егоист е полезно в отношенията с хората. Ние трябва да полагаме грижи за себе си, да обичаме себе си и удовлетворяваме нуждите си. От друга страна, много хора, включително родители и повечето религии, ни учат, че егоизмът е нещо лошо и трябва да поставяш нуждите на другите преди своите.

Ето 10 причини, с които сами ще се убедите колко е полезно да мислиш повече за себе си:

1. ЩЕ СТЕ ПО-ПОЛЕЗНИ ЗА ДРУГИТЕ
Не можеш да изливаш от празна чаша. Ако си физически, ментално и емоционално изтощен, как може да си полезен на другите? Опитваш се да помагаш на някого, но, ако не си помогнал преди това на себе си, няма никаква полза. С други думи, ако не се грижиш за себе си, няма как да се грижиш за другите.

2. ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА СВОЕТО ФИЗИЧЕСКО И МЕНТАЛНО ЗДРАВЕ
Знаете какво е, когато изцяло сте погълнати от грижи за другите..лишавате себе си от внимание. Ядете вредна храна, не спортувате, не обръщате внимание как се чувствате. Започнете да мислите по-егоистично: хранете се здравословно, движете се повече, правете неща, които ви карат да се чувствате щастливи.

3. РАЗВИВАТЕ СПОСОБНОСТИТЕ СИ
Доста време отнема, за да станете добри в нещо, необходими са практика и постоянство. Ако посвещавате времето си винаги на другите, какво ще остане за вас? Няма да може да научите нови неща, да станете по-добри в това, което е важно за вас. Забравете за останалите и техните нужди. Концентрирайте се върху собствените си такива.

4. МОЖЕ ДА СЛЕДВАТЕ ЦЕЛИТЕ СИ
Целите не се постигат сами. Изискват решителност, постоянство… и време. Не очаквайте да постигнете прогрес, докато сте заети с нуждите на другите. Дори и егоизмът ви в този случай е полезен за тях. Удовлетворението от постигането на собствените ви цели ще ви мотивира повече да помагате на останалите.

5. ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА САМОАНАЛИЗ НА СОБСТВЕНИТЕ МИСЛИ И ПРЕЖИВЯВАНИЯ
Важно е да се вглеждаме в себе си от време на време и да се “попитаме” дали водим живота, който искаме. Това ни помага да разучим чувствата си и как да се фокусираме към неща, които са важни за нас. Това включва оценка на целите и очакванията ни или просто да преценим какво трябва да спрем да правим оттук нататък.       

6. ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАТЕ НЕЗАВИСИМИ
Когато сте съсредоточени в живота на другите, е по-трудно да оцените собствената си свобода. Направете крачка назад и ще видите на колко неща сте способни. Ще започнете да се грижите повече за себе си, да се чувствате по-уверени и по-малко да зависите от мнението и оценката на околните.

7. ЩЕ СТЕ ПО-СИЛНИ
Част от егоизма включва грижа за себе си. Така ще сте в по-добра позиция да се справяте с трудностите в живота. Всички имаме тежки и мъчителни периоди. Ако сте добре отпочинали, щастливи като цяло и концентрирани върху основните си задължения, ще се справяте по-лесно с трудностите.

8. ПО-ВИСОКА САМООЦЕНКА
Има пряка връзка между вашата самооценка и времето, което отделяте да работите върху себе си. Ако имате висока самооценка, ще се грижите повече за себе си. И обратно, самият акт на грижа за себе си, увеличава собствената ви самооценка.

9. НЯМА ДА ЖИВЕЕТЕ СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА НА ДРУГИТЕ
Ако сте лишени от егоизъм, не може да контролирате живота, който водите и живеете според чуждите очаквания. Помислете как действате. Сигурно ви се иска да не разочаровате важните за вас хора - родители, партньор, колеги. Следвате кариерата, която те са отредили за вас, обличате се както те искат. Малко егоизъм е полезен в тези примери. Просто правете това, което е важно за вас и ви носи удовлетворение, а не отговор на очакванията на околните. 

10. ПО-ЗДРАВИ ВРЪЗКИ
Ако винаги само давате на другите, какво ще остане за вас? Ако останете “празни”, как ще установите здрава и жизнена връзка с някого? Малко егоизъм е полезен за всяка връзка. Ще бъдете по-приятна компания, ще имате повече енергия да участвате в разговори, забавления и ще може да давате повече любов и позитивизъм. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com