Експерт обяснява как точно се добиват биткойни

7613
Експерт обяснява как точно се добиват биткойни
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако биткойнът беше държава, той би консумирал повече електроенергия годишно от Финландия, Швейцария или Аржентина, показва анализ на Центъра за алтернативно финансиране в университета в Кеймбридж (CCAF). Това се случва, защото процесът на „добив“ на криптовалутата с помощта на гигантски сървъри, които не спират да работят консумира много енергия, пише БГНЕС. Според изследователите, добивът на биткойн използва около 121,36 тераватчаса (TWh) електроенергия годишно, което е рекорд, който предизвиква силно въздействие върху околната среда и надминава дълъг списък от държави.

Въпросът се върна към дебата, след като Илън Мъск чрез своята компания за електрически автомобили „Тесла“ съобщи за покупката на 1,5 милиарда долара в биткойн, повишавайки цената на валутата и предизвиквайки критики за замърсяването, което генерира. Това последно покачване на цената на биткойните, което претърпя възходящ тренд през последните месеци, даде нови стимули на валутните "миньори" да работят все повече компютри, за да генерират повече криптовалути. Тъй като цената на биткойните нараства, потреблението на електроенергия се увеличава, казва Мишел Раухс, изследовател в CCAF, където се създаде онлайн инструмент, който позволява да се правят тези видове изчисления.

След инвестиция на Tesla биткойнът литна нагоре

Биткойнът достигна рекордните близо 45 000 долара в понеделник, след като производителят на електрически автомобили Tesla на Илън Мъск ...

„Наистина по дизайн биткойнът консумира толкова много електроенергия“, обяснява Раучс пред Би Би Си. "Това не е нещо, което ще се промени в бъдеще, освен ако цената на биткойните не спадне значително." Изследователите работят с индекса за потребление на електроенергия в Кеймбридж (CBECI), който предоставя в реално време прогнози за това колко енергия консумира генерацията на валутата. Този индекс работи въз основа на модел, който предполага, че машините, използвани за добив в света, работят с различни нива на ефективност. Като следва връзката между средната цена на електроенергията за киловатчас (0,05 щатски долара) и енергийните нужди на биткойн мрежата, инструментът оценява колко електроенергия се консумира във всеки един момент. „Биткойнът е неефективен“, казва Дейвид Джерард, автор на книгата „Атака на блокчейн от 50 фута“. "Много е лошо, че цялата тази енергия буквално се губи в лотария".

Защо биткойнът консумира толкова много електроенергия? Машините, посветени на „добив“ или извличане на биткойни, са специализирани компютри, които се свързват към мрежата за криптовалута. Тяхната работа е да проверяват транзакциите, извършени от хората, които изпращат или получават валутата, в процес, който включва решаване на сложни математически пъзели. Като награда, от време на време „миньорите“ получават малки количества биткойн в това, което често се сравнява с лотария. За да увеличат печалбите, „миньорите“ свързват голям брой компютри, за да увеличат шансовете си за получаване на биткойн. И тъй като компютрите работят почти ден и нощ, за да изпълняват пъзели, консумацията на електроенергия е много висока.

Потреблението на електроенергия спрямо въглеродния отпечатък. Има голяма разлика между потреблението на енергия и въглеродния отпечатък, твърди Ник Картър, основател на компанията за рисков капитал Castle Island Ventures, специализирана в сектора на блокчейн. „Ако разглеждаме само потреблението на енергия, ние не разказваме цялата история“, казва той пред Би Би Си Мундо. Въпреки че е вярно, че по-голямата част от електроенергията се произвежда от изкопаеми горива като въглища, нефт или газ, които са силно замърсяващи, също се използват възобновяеми енергии като водноелектрическа и вятърна или ядрена енергия. Така че, докато нивото на потребление на електроенергия е от значение, вие също трябва да вземете предвид как се генерира това електричество, казва Картър. Например, отбелязва той, в Китай има „миньори“, които се възползват от излишната водноелектрическа енергия в язовирите. Ако не го използват, тази енергия просто ще бъде загубена. Това обяснява защо добивът на биткойни се е разширил толкова много в провинциите Съчуан и Юнан.

В други случаи някои миньори улавят изхвърления или изгорен метан, който е страничен продукт от добива на нефт и го използват за генериране на електричеството, необходимо на техните компютри. Много активисти считат тези примери за конкретни случаи, които не премахват екологичната отговорност от биткойн индустрията. И все пак, Картър предупреждава, че добивът на биткойни ще приключи след няколко години, тъй като системата е проектирана по такъв начин, че математическите пъзели, които компютрите решават, ще приключат. „Този процес е завършен на 88%“, казва той, което на практика означава, че става все по-трудно да се продължи добивът. Тъй като обаче цената продължава да расте стремително, консумацията на енергия вероятно ще се увеличи също.

Програмист забравил паролата си и няма достъп до биткойни за 240 млн. долара

Стефан Томас от Сан Франциско забравил паролата, която му осигурява достъп до портфейс биткойни на стойност 240 млн. долара. Той споде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com